4 augustus 2020

Bij GoodGym help je anderen met je work-outs

Boodschappen doen voor geïsoleerde dorpsgenoten, oudere mensen opvrolijken met een telefoontje, genieten van een fietstocht of loopsessie in jouw buurt. Zulke activiteiten doen we beduidend meer in deze coronatijden. Maar wat als we de krachten van zo’n fysieke inspanning en het vrijwilligerswerk nu eens zouden bundelen? GoodGym uit het Verenigd Koninkrijk toont hoe het moet.
door Antje Van Schelvergem

Hoe is het met onze solidariteit gesteld in crisisperiodes zoals nu? Dat vroegen onderzoekers van de vakgroep Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel zich af. Ze stelden de korte vragenlijst “solidariteit in tijden van corona” op om na te gaan welke hulp er gegeven wordt, aan wie en om welke redenen. Ook BRUZZ deelde de enquête eind maart op hun site en ondertussen zijn de eerste resultaten al binnen.
Onderzoekster Sarah Dury vertelde erover op Radio 1: “We kregen meer dan 2000 antwoorden. 97% gaf aan al hulp en steun geboden te hebben door contact te houden met familie en buren, elke avond te applaudisseren of boodschappen te doen. 80% wil die behulpzaamheid na de crisis verderzetten.” Op televisie, in de krant en op sociale media worden we nog steeds overspoeld met berichten over hartverwarmende initiatieven van mensen die zich inzetten voor anderen. Ook het feit dat we met z’n allen meer lopen en fietsen, is een populair onderwerp.
In het Verenigd Koninkrijk kan je beide zaken zelfs combineren dankzij GoodGym: een organisatie die in Londen werd opgericht in 2009 en ondertussen actief is in 58 steden en dorpen verspreid over Engeland en Wales.

Méér dan een work-out
De organisatie zorgt ervoor dat goed doen voor anderen deel uitmaakt van de sportieve work-outs van hun leden. Wanneer zij bijvoorbeeld op bezoek gaan bij een ouder persoon of vrijwilligerswerk gaan doen voor een lokale vzw, worden de verplaatsingen (heen en terug) getransformeerd tot loopsessies. Het openbaar vervoer, de auto of andere vervoersmiddelen laten ze achterwege. Met deze combinatie van sport en vrijwilligerswerk lijkt GoodGym een succesformule gevonden te hebben. Via de site kan je je inschrijven om deel te nemen aan de verschillende activiteiten die worden aangeboden bij jou in de buurt. Op elke plek waar GoodGym actief is, regelt een trainer, werkzaam voor de organisatie, de planning en doet die dienst als aanspreekpunt. Anji Andrews is verantwoordelijk in Newcastle waar de organisatie sinds april 2018 activiteiten organiseert en waar ik in december 2019 op bezoek ging.

GoodGym’s werking bestaat uit drie onderdelen: Group Runs, Coach Runs en Mission Runs. Daarnaast kunnen mensen die regelmatig meelopen, zij worden ‘runners’ genoemd, ook zelf Community Missions organiseren of aanbrengen. “Als lid van GoodGym kan je kiezen om maandelijks een bijdrage te leveren van 9,95 pond, maar dat is niet verplicht”, zegt Edward Field van het centrale team in Londen. Dit levert de organisatie echter wel een derde van haar inkomsten op. Verder wordt ook veel gedoneerd en zijn er nu sponsordeals met sportmerk New Balance en telecombedrijf BT.

In Newcastle vinden de Group Runs wekelijks op maandag plaats. In groep lopen ze dan heen en terug naar een lokale organisatie of een project in de buurt om een handje te helpen. Hotel Indigo, centraal gelegen in de stad, doet dienst als verzamelplaats waar de lopers eerst even bijpraten en hun spullen kunnen achterlaten om er daarna meteen in te vliegen. Elk traject bedraagt in totaal ongeveer zes kilometer en iedereen is welkom om aan te sluiten. Je niveau doet er niet toe. Achteraan is er steeds iemand die wacht op degenen die het wat moeilijker hebben. Je moet dus niet per se je tempo opdrijven om mee te kunnen doen aan een Group Run. Voor de fervente lopers worden onderweg vaak enkele uitdagingen toegevoegd om wat variatie te creëren. De aard van het vrijwilligerswerk verandert week per week. Zo kan het zijn dat je gaat tuinieren, schilderen, pakketten klaarmaken of schoonmaken. Bijna elke Group Run brengt iets nieuws.

Motiverende bezoekjes
Tijdens een Coach Run loop je naar het huis van een ouder persoon om met hem of haar koffie te drinken en bij te praten bijvoorbeeld. Velen van hen kunnen immers wat gezelschap gebruiken. Zowel de lopers als de ouderen doorlopen hiervoor een screening. Enerzijds om een veilig klimaat te creëren voor beide partijen. En anderzijds word je zo als runner gelinkt aan iemand die je wekelijks zal bezoeken voor minimaal zes maanden. Die persoon doet eigenlijk dienst als jouw coach en wordt ook zo genoemd. Door hen kom je namelijk uit je kot. Velen blijven hierna trouw aan deze bezoekjes en behouden de wekelijkse afspraak. Newcastle heeft 10 runners die wekelijks een oudere gezelschap houden, waaronder Katy en Aimee.

Katy
Aimee

Bij Mission Runs help je individueel of per twee een klusje uitvoeren bij een gepensioneerde thuis. Vooral deze initiatieven van GoodGym blijven overeind tijdens de coronacrisis. Zo kan je nu bijvoorbeeld boodschappen doen voor iemand in isolement of medicijnen gaan ophalen om het vervolgens thuis af te leveren. Als runner moet je vooraf goed de opgelegde maatregelen doornemen op de site, anders krijg je niet de mogelijkheid om je hiervoor aan te melden. “Een paar runners uit Newcastle doen ook mee, maar we mogen slechts een keer per dag naar buiten om individueel of met het gezin te lopen, fietsen of wandelen”, stuurt trainer Anji Andrews. Group Runs zijn nu uiteraard geschrapt, maar Andrews laat weten dat ze online contact houden en trainingsessies voorzien voor thuis. Mensen die hun wekelijkse Coach Runs mislopen, kunnen ook telefonisch contact blijven houden met hun coach.

GoodGym verandert mensenlevens
Uit een studie van ECORYS (een internationaal onderzoeks- en adviesbureau) en Nesta (een innovatie-stichting in het Verenigd Koninkrijk) die dateert van 2016 blijkt dat GoodGym wel degelijk een impact heeft. Zo voelden alle coaches zich gelukkiger na een periode van 6 maanden met wekelijkse bezoekjes. 98% van hen zag bovendien zijn of haar runner als een vriend. De voldoening die ze uit hun leven haalden steeg ook met 28%.
De impact van GoodGym reikt zelfs verder. “Niet alleen oude mensen zijn eenzaam, ook jonge mensen krijgen hiermee te maken. Bij Group Runs bijvoorbeeld kan je mensen op een andere manier leren kennen dan op café. Dat helpt”, verduidelijkt Edward Field. In het onderzoeksrapport is ook duidelijk te lezen dat de samenhang van de gemeenschap bevorderd wordt, je leert zowel de stad als de inwoners beter kennen. Uiteraard zijn runners fysiek meer actief door deel te nemen aan de loopactiviteiten. Op de website brengen ze graag verslag uit van de vele positieve en hartverwarmende verhalen van hun leden.

Klaar om de wereld te veroveren
“Dit jaar komen er nog enkele nieuwe plaatsen bij waar GoodGym-teams zich zullen ontplooien. Zij gaan Windsor and Maidenhead achterna die op 26 februari hun startevent hadden. Daarna richten we ons even op de zakelijke kant van het verhaal zodat we alles goed kunnen regelen en op punt stellen vooraleer we verder uitbreiden”, vertelt Field. GoodGym’s plannen voor de toekomst zijn dan ook om over heel het Verenigd Koninkrijk en de wereld aanwezig te zijn. “Als we internationaal gaan zal dit waarschijnlijk eerst in Amerika zijn, maar ook andere landen hebben al interesse getoond”, voegt Field toe. In Brussel zal de organisatie dus nog niet meteen voet aan grond zetten, maar het concept kan misschien wel inspireren.