5 december 2023

Jong geleerd is oud gecasht

Recent toonden digital natives hun invloed op de beurs door het aandeel van de Amerikaanse verdeler van videogames GameStop de hoogte in te katapulteren. Volgens de krant De Tijd was vorig jaar de helft van de nieuwe beleggers jonger dan 35 jaar, dat is een kwart meer dan het jaar voordien.  Wie zijn deze jongeren en waarom stappen ze massaal in de, volgens het cliché, ‘oudemannenwereld’ van de beurs? 
door Ingmar de Temmerman

Vier jongeren zonder economische achtergrond zetten hun eerste stappen in de beleggerswereld. Wouter (28) belegt al twee jaar in aandelen en vindt dat jongeren dat meer moeten doen. “Je kan onmogelijk geld opzij zetten en hopen dat het goed rendeert”, zegt hij. Het gebrek aan rendabele alternatieven is niet alleen voor Wouter een reden om te beleggen. Ook Lore (24) vindt dat. Nadat adviezen van haar bank niet veel opbrachten, nam ze het heft in eigen handen. ‘Iedereen zou zich bewust moeten zijn dat beleggen een goede en relatief veilige optie is.’
Geld verdienen is niet de enige drijfveer om te beleggen. Bram (28) wil vooral weten wanneer hij met pensioen kan gaan. Hij belegt om een zekere toekomst te garanderen. “Als ik nu beleg weet ik dat ik op een realistische leeftijd van 65 jaar op pensioen kan gaan, ongeacht wat er gebeurt”, zegt hij. Ook Arne (25) kan hierover meespreken. Ook zijn vrienden gaan op zoek naar alternatieven voor het verlieslatende spaarboekje. “De beurs schrikt af”, zegt hij, “veel van mijn vrienden denken eraan een huis te kopen. Dan vind ik beleggen veel gemakkelijker.”

Zoeken naar een uitweg
Volgens Lore proberen YouTubers en influencers met gouden praatjes de jeugd te overtuigen om te beleggen. Spilfiguren als bijvoorbeeld Elon Musk maken het beleggen heel aantrekkelijk, waardoor de jeugd er meer aandacht aan schenkt dan vroeger. Hierdoor vragen jongeren zich af of een vaste job genoeg zekerheid brengt. “We zien hoe zwaar onze ouders het hebben en denken: dit willen we niet, dus zoeken we een uitweg”, aldus Lore. De toegankelijkheid van beleggen versterkt dit fenomeen. Beleggen kan nu online, via websites en applicaties waardoor het op een spelletje lijkt. “Vroeger moest je naar de bank gaan, dat is een enorme drempel die wegvalt”, zegt Wouter.  Doordat de transactiekosten tegenwoordig zo laag zijn, kan werkelijk iedereen beleggen, maar hier zijn ook risico’s aan verbonden want alles gebeurt zonder enige tussenkomst.

“We zoeken een uitweg” zegt Lore.


Beleggingsplatformen als BinckBank en Bolero maken veel reclame en bereiken hiermee zeer effectief een jonger publiek. Die bieden heel makkelijk en goedkoop beleggen aan. ‘”Zulke reclames hebben ook mij weer aan het beleggen gezet”, zegt Arne. Tegenwoordig kan je ook virtueel oefenen vooraleer je echt begint te beleggen. Zowel Lore als Bram maakte daar gebruik van:. “Eén klik op de smartphone is genoeg om een onuitputtelijke bron aan informatie over beleggen te vinden’, zegt Bram. “Dan zijn zulke oefenapps heel belangrijk, al moeten we hier op school ook les over krijgen, vind ik”, getuigt Lore.

Corona
Tijdens de lockdown hadden mensen meer tijd om na te denken over wat ze met hun geld willen doen. Daarbovenop creëerde een ongeziene daling van de beurskoersen goede koopkansen. Wouter merkte op dat ook in zijn omgeving steeds meer mensen begonnen met beleggen: “Ik heb in die periode zowel de grootste verliezen als de grootste winsten geboekt”, getuigt Wouter. Ook Bram zag de beurscrash als een opportuniteit. Hij dacht niet aan stoppen, maar kreeg net meer zin om te beleggen: “Ik ben in die periode ook in Bitcoin gestapt, waar ik 100 procent winst op heb gemaakt, dat was heel leuk”, zegt Bram.

Is beleggen moeilijk?
Volgens Wouter heb je geen uitgebreide kennis van de beurs nodig: “Het belangrijkste is dat je je niet laat verleiden om snel te kopen of verkopen. Je moet het op lange termijn bekijken en de kracht van samengestelde interest zien. Net als bij coronabesmettingen lijkt een verdubbeling in het begin verwaarloosbaar, maar als dat even doorgaat, zit je snel met enorme cijfers. Je moet het geld dus vooral laten werken zonder je er druk in te maken.”  Bram is het daar mee eens: “Mijn rendementen zijn relatief goed nét omdat ik mijn handen er grotendeels van afhoud.”
Toch deelt niet iedereen die mening. “Je moet een zekere basiskennis hebben”, zegt Arne.

Arne begon te beleggen toen hij twintig was.

Zelf begon hij zijn beleggersavontuur toen hij twintig was. “Ik wist er toen niet zo veel over, maar heb al doende geleerd. Ik heb ook veel moeite gedaan door onder meer boeken over beleggen te lezen, maar ik denk niet dat iedereen dat wil doen.”
Gelokt via het internet komen de jongeren bij de beurs terecht. Aan enthousiasme is er geen gebrek, maar volop beleggen op eigen houtje gaat gepaard met risico’s. Het onderwijs zou hen daarbij kunnen helpen, zodat ze niet enkel al doende moeten ontdekken hoe de beurs werkt. Soms gaat het goed en soms loopt het mis. Over het algemeen raden deze jonge investeerders het gretig aan. Zolang je jezelf kent en weet dat je kalm kan blijven, is het volgens hen het ideale alternatief voor het spaarboekje.


Tips voor wie zelf gaat beleggen:

  • Koop niet de hot topic die het meeste in het nieuws komt, op dit punt is het al te laat.
  • Je moet jezelf even goed kennen als de beurs, als je weet dat je geen geduld hebt of het niet durft, begin er dan niet aan.
  • Koop diverse aandelen, focus niet te veel op één sector. Je kan ook investeren in fondsen.
  • Koop geleidelijk aan, spreid je aankopen over een lange periode.
  • Investeer in wat je kent, bij voorkeur lokale bedrijven.

GAMESTOP
Eind vorig jaar daalde de beurskoers van videogameverdeler GameStop. In reactie hierop besloten enkele grote hedgefondsen, die een grote hoeveelheid geld beheren en daarmee investeren in de beurs, om dit aandeel te shorten. Shorten is kort gezegd het inzetten op het falen van een aandeel. Hoe meer het aandeel daalt, hoe meer winst de shorter maakt. Dit werkte tijdelijk en zorgde voor veel winst voor de betrokken hedgefondsen.
Deze situatie werd opgemerkt door enkele jonge beleggers op het sociaal medium Reddit. Zij kochten massaal aandelen van GameStop. Dit zorgde zowel voor een stijging van de prijs als voor een schaarste aan aandelen. Aan het einde van de maand moesten de beleggingsfondsen hun aandelen teruggeven aan degene van wie ze ze geleend hadden.
Het probleem is dat de aandelen die er nog waren veel meer kostten door de prijsstijging. De fondsen moesten noodgedwongen tegen verlies aandelen bijkopen. Hierdoor zijn er veel jonge beleggers op een korte tijd rijk geworden en enkele gevestigde beleggingsfondsen failliet gegaan.