
In het hartje van Anderlecht ligt brouwerij Cantillon. Je kan er een hapje eten in hun brasserie met een uniek Lambiekbiertje erbij. Smaakt het? Dan koop je voor 10 of 20 euro een flesje voor thuis. Maar op tweedehands leg je tot 200 euro neer.
Je zou nooit verwachten dat het witte rijhuis in de Ghoedestraat eigenlijk de oudste Lambiekbrouwerij van Brussel is. Tussen de tonnen en de flessen hangt een zure, houterige geur.
De eigenaar, Jean-Pierre Van Roy, weet dat zijn bier op tweedehandssites wordt verkocht. “In 1992 heb ik het bier ‘Cuvée Vonk’ gemaakt. Twee jaar geleden zag mijn dochter dat die in de VS op Ebay voor 1.300 dollar te koop stond.”

Ze proberen de doorverkoop tegen te gaan met bepaalde regels. Iedereen die bij hen een biertje wil kopen moet zijn identiteitskaart laten zien en mag maar een bepaalde hoeveelheid per keer kopen. Toch verschijnen er nog steeds flessen Cantillon op tweedehandssites. “We kunnen dat jammer vinden, maar we kunnen er toch niets aan veranderen”, vindt Van Roy.
Uniek en lokaal
Ook andere Lambiek- en Geuzebieren worden voor woekergeld doorverkocht. Dat heeft alles te maken met vraag en aanbod. Er is veel vraag naar Lambiek en Geuze, maar het aanbod is beperkt.
De bieren worden bijna uitsluitend in de Zennevallei en Pajottenland gebrouwen door middel van spontane gisting. “Overal ter wereld zitten micro-organismen in de lucht, maar niet in dezelfde samenstelling als hier”, vertelt bierjournalist Geert Van Lierde. “Je kan dat wel imiteren, maar je gaat nooit dezelfde smaak krijgen.” Daarbij komt nog eens dat de lucht pas echt optimaal is in de wintermaanden. Bij Cantillon brouwen ze van november tot mei en daarna is het gedaan. Net zoals andere Lambiekbrouwerijen zijn ze klein en dus in productie en opslagplaats beperkt.
“Eigenlijk zijn we in België verwend met relatief goedkope prijzen. In het buitenland is bier een stuk duurder”, vertelt Van Lierde. Bij Cantillon kost een fles van 75cl gemiddeld 10 euro. Volgens Van Lierde richten de woekerraars zich veel op de buitenlandse markt. Vooral naar de Verenigde Staten en Scandinavië. Daar kost een fles 20 euro of meer.

Je gaat niet rijk worden
Bij de online webshop ‘Huis van Geuze’ hebben ze vooral Belgische klanten. Yves Panneels koopt flessen Lambiek en Geuze over, vooral van particulieren, en verkoopt die dan op zijn website. Zelf verkoopt hij geen vintageflessen, al zijn die volgens hem wel erg gegeerd. Hij gelooft niet dat je met het doorverkopen rijk kan worden. Hij benadrukt dat niet alle flessen voor veel geld verkocht geraken. “Niet alle Geuzes en zeker niet de fruitbieren. Ik zie sommige flessen maanden en zelfs jaren op die websites staan. Die mensen wachten gewoon tot er een gek is die die fles aan zo’n hoge prijs wil opkopen.” Zijn klanten zijn vooral genieters. “Mensen kopen twee dozen en zetten die weg met het idee na tien of vijftien jaar één doos te verkopen en van de andere zelf te genieten. ” Hij noemt het een ‘gratis hobby’.
* Bij de meeste bieren voegen brouwers zelf hun gist toe. Lambiek en Geuze zijn uniek door hun spontane gisting. Daarbij gebruikt men de buitenlucht om te fermenteren. Geuzebieren zijn blends of samenstellingen van verschillende Lambiekbieren. De twee zijn dus verwant.
Meer verhalen
Een Verzwegen Leven: “Lukaku is niet de enige Congolese held”
Layla El-Dekmak: “Ik ben niet neutraal als het gaat over onrecht”
Uitgestelde koffie blijft uitgesteld in Brussel