Coeliakie en een overgevoeligheid aan gluten geven dezelfde klachten zoals buikpijn, vermoeidheid en constipatie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die ook de dunne darm aantast.


Coeliakie is een onzichtbare ziekte waarbij je gluten moet vermijden. In de week van de coeliakie (spreek uit: seuliakie) – 13 tot 19 mei – werd deze ziekte extra onder de aandacht gebracht. “Een glutenallergie bestaat eigenlijk niet”, zegt een coeliakie-expert.
Coeliakie is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat je erg ziek wordt wanneer je gluten eet. Ongeveer 1 op 100 Belgen lijdt hieraan. Jolien Hebbelynck, diëtiste in het UZ Brussel, is vertrouwd met de ziekte: “Zelfs de kleinste kruimel gluten kan al klachten veroorzaken. Coeliakie wordt vaak benoemd als allergie omdat mensen meer bekend zijn met deze term, maar dit bestaat niet.” Pas in de jaren 40, werd coeliakie ontdekt door de Nederlandse kinderarts Karel Dicke.
Mensen bewust maken van het bestaan van de ziekte is volgens Hebbelynck erg belangrijk. “Het glutenvrije dieet heeft een erg grote impact op je leven. Het is belangrijk dat mensen bewust worden van de ziekte en het effect op iemands leven.”
Klachten
Femke Dreezen (25), studentenbegeleider aan de KU Leuven, kreeg in 2022 de diagnose coeliakie waardoor haar hele leven plots veranderde. “Eten is een supersociale zaak, maar plots was eten niet meer makkelijk en leuk.”
De meest voorkomende klachten zijn buikklachten, maar de bijkomende problemen verschillen van persoon tot persoon zoals: vermoeidheid, vitaminetekorten, misselijkheid en constipatie.
Ook mentaal is coeliakie zwaar volgens Dreezen. Ze herkende depressieve gevoelens voor ze de diagnose kreeg omdat ze vaak ziek was en niet begreep waarom. Na de diagnose ervaarde Dreezen ook nog moeilijkheden. “Het probleem werd bij mij gelegd en niemand checkte hoe het met me ging. Ik raakte heel gefrustreerd door het gebrek aan begeleiding”.
Vergoeding
Naast al de fysieke klachten en moeilijkheden speelt het financiële aspect ook een grote rol. Hebbelynck: “Een aantal jaar geleden was er een hype rond het glutenvrije dieet. Het is gezond en het kan helpen bij vermageren”. Dit zorgde voor duurdere producten in winkels en op restaurant. Omdat coeliakie een erkende ziekte is krijgen patiënten voor de producten een kleine vergoeding. Dat is volgens Dreezen niet genoeg om alle kosten te dekken die je uitgeeft aan glutenvrije alternatieven.
Op restaurant gaan is geen normale zaak meer voor Dreezen. Ze moet vaak extra doorvragen om te weten of er glutenvrije opties zijn, want horecapersoneel is vaak onvoldoende op de hoogte. “Ik wil niet moeilijk doen, maar ik heb wel een ernstige ziekte”, zegt ze. Omdat mensen een allergie vaak serieuzer nemen dan coeliakie, zegt ze soms dat ze een glutenallergie heeft. “Dat vind ik jammer, want coeliakie verdient net zoveel aandacht en zorg.”
Meer verhalen
Uitgestelde koffie blijft uitgesteld in Brussel
“Not in my backyard”, er geraakt geen school meer gebouwd in Brussel
Droge lente doet Brusselse watervoorziening niet blozen