Hoe wordt een cd gemaakt?

IMG_9843

In de jaren 80 was de cd-industrie een big business. Ook hier in België waren enkele cd-perserijen. Tegenwoordig worden er in België alleen nog lp’s geperst. Voor een cd te laten persen moet je al onze landsgrenzen over. Wij gingen naar cd-perserij Replifact in het Nederlandse Bladel en brachten het productieproces van een cd in beeld. Daarvoor spraken we eerst met Jacqueline Schlappi, de eigenares van de perserij.

Bent u al lang eigenaar van Replifact?
We bestaan inmiddels 23 jaar. We waren één van de laatste perserijen die begonnen in de jaren 2000. In Nederland waren er toen al zestien perserijen. Wij waren de zeventiende. Inmiddels zijn er maar twee perserijen in de hele Benelux. Dus de cd kent wel zijn hoogtes en laagtes. 

Waarom zijn die andere perserijen weggevallen?
Ik denk dat het in Nederland vooral aan de streamingsdiensten ligt. Nederlanders staan erom bekend dat wanneer iets gratis is, ze het graag willen. Streamingdiensten waren gratis, nu niet meer. Dat heeft de cd wel onderuitgehaald. Je ziet de jongste vijf tot tien jaar ook dat vinyl aan een heropstanding bezig is. Die markt was enkele jaren geleden echt kapot. Nu koopt men een vinyl niet puur voor de kwaliteit, maar eerder als een nostalgisch product. Wij merken wel dat bands of artiesten graag iets tastbaar meenemen op tournee. Zowel cd’s als lp’s voor de merchandise. Het is voor hen ook nog steeds een verdienmodel. Als artiest verdien je nog altijd meer aan de verkoop van fysieke muziek dan aan het aantal streams.

Kregen jullie als industrie al veel klappen?
Ja hoor. We zijn met twee mensen begonnen en op een bepaald moment, rond 2011, liepen hier vijftig mensen rond. Nu nu nog twintig. De laatste jaren, hoe vreemd dat ook klinkt, merken we wel dat er meer en meer cd’s worden gekocht. Vooral tijdens de corona-periode. Dat betekent dus tegelijkertijd ook dat we aan het groeien zijn. We verwachten eigenlijk dezelfde boom als bij de lp. Dat heeft ook te maken met de lagere prijs van een cd dan die van een vinylplaat. De grondstoffen zijn voor beide producten wel enorm duur geworden. We werken met polycarbonaat dat uit Saudi-Arabië moet komen. Maar ook papier en inkt werden duurder.

Vanwaar is de passie voor muziek gekomen?
Mijn man en ik komen uit de technieksector. Hij heeft altijd gewerkt bij de productielijn die cd’s heeft ontwikkeld en reisde de hele wereld rond om mensen uit te leggen hoe de machines werken. Hij dacht op een bepaald moment: als ik het iedereen kan uitleggen, kan ik het zelf ook eens proberen. Zo zijn we met één machine begonnen. Dus niet zozeer uit passie voor de muziek. Op dit moment staat op 95% van de cd’s die we persen muziek, op de overige 5% handleidingen enzovoort.

Hebben jullie momenteel nog grote samenwerkingen?
We hebben een heel breed klantenbestand. Er zijn natuurlijk de platenlabels, in Nederland zitten die vaak in Amsterdam. Verder worden we steeds vaker benaderd door individuele bands. Ook de wat kleinere artiesten durven hier aan te kloppen. We werken met iedereen samen, dat kan omdat we een onafhankelijke perserij zijn. Je hoeft niet per se een contract hebben bij een platenlabel om bij ons je cd’s te laten drukken. Onze kracht is ook wel de flexibiliteit, volgens mij bestaan we daarom al zo lang. Kleinere klanten zijn voor ons even belangrijk. Het gebeurt ook wel dat Amerikaanse artiesten hun muziek hier laten drukken omdat het voordeliger is. Ze komen dan met hun tourbus de cd’s en lp’s hier halen. Dat is altijd wel een mooi moment.

Bekijk hier het fabricageproces van een cd.