24 mei 2024

Mensen in Brussel: Rafik

“Ik ben Rafik, Raf voor de vrienden. Mijn levensverhaal begint in Scandinavië, meer bepaald in Denemarken. Tot m’n twaalfde woonde ik samen met m’n familie in Kopenhagen. Nadien verhuisden we voor de job van onze vader voor een jaartje naar de Keniaanse hoofdstad Naïrobi. Hij werkte er als vertaler Frans-Arabisch. Door die job belandde ik in 2003 uiteindelijk in Brussel. Ik was amper dertien jaar, maar het was al de derde keer dat ik verhuisde. Dat betekende telkens weer afscheid nemen van een vertrouwde omgeving, opgebouwde gewoontes en goede vrienden. Dat was niet altijd makkelijk, maar anderzijds kreeg ik wel steeds de kans om een nieuw land en een nieuwe cultuur te ontdekken. Uiteindelijk heeft dat me gemaakt tot wie ik vandaag ben: een 29-jarige uitbater van een eigen broodjeszaak op het Bloemenhofplein. Samen met m’n broer Zaid, de ranke man met bril die je naast me ziet op de foto, begonnen we hier een dikke vier jaar geleden. Dat was voor mij een droom die in vervulling ging. Ik kan er echt van genieten om rond het middaguur steeds weer die bekende gezichten te zien binnenwandelen voor hun broodje, pasta of gewoon voor een vrolijke babbel. Samen met hen een boompje opzetten over het weer, de koning die geen DNA-staal wil afstaan of de VAR die weer flagrant in de fout gegaan is: héérlijk vind ik dat!”

Opgetekend door Lode Nuyts