5 december 2023

How to Six stormt de Brusselse rockscene op met SNOBPOP

Op de avond van 4 mei speelde de opkomende rockband How to Six in de Rock Classic Bar in Brussel. Sinds hun oprichting in 2018 hebben ze een onderscheidend geluid ontwikkeld dat varieert van psychedelisch en progressieve rock tot funk, punk en soul met invloeden van Pink Floyd en Black Sabbath tot Amy Winehouse. Gek genoeg werd dit alles naadloos samengevoegd tot een verfrissend en energiek geheel. Zelf noemen ze het concept SNOBPOP. Tijdens deze avond bracht de band het publiek moeiteloos mee op een muzikale reis doorheen hun eigen inspirerende stijl.
Tekst en foto Jeff Naert

Wat opvalt aan How to Six is hun originaliteit. De bandleden komen allemaal uit Louvain La Neuve en ontmoetten elkaar tijdens het studeren. Ze zijn stuk voor stuk uitstekende muzikanten die elkaar perfect aanvullen. Pierre’s gitaarspel is virtuoos, met duidelijke invloeden van Gilmour en Santana. Bassist Quentin en drummer Martin vormen een solide ritmesectie. Keyboardspeler en zangeres Mathilde voegt een extra dimensie toe aan de sound van de band, terwijl leadzangeres Charlotte het plaatje compleet maakt met haar krachtige stem. Hun concept noemen ze SNOBPOP, een woord dat hun muziek niet bepaald beschrijft maar volgens de band is het ironie. “We schakelden over van covers naar het schrijven van eigen nummers tijdens de coronapandemie. Een rare, maar toch inspirerende tijd” zegt Zangeres Charlotte. SNOBPOP ontstond als een grap tijdens een opnamesessie, maar werd al snel de verzamelnaam voor hun uiteenlopende muziekstijl.

Het concert
Het optreden bestond uit nummers van hun EP, die in de komende maanden zal uitgebracht worden, evenals enkele covers. Het was indrukwekkend om te zien hoe goed de nummers live werden uitgevoerd en hoe goed de bandleden op elkaar waren ingespeeld. De dynamiek tussen de bandleden was prachtig en het was voelbaar dat deze band de juiste kwaliteiten heeft om live te spelen. Het komt zeer vaak voor dat een band zoals deze een groot pallet muziek brengt uit verschillende genres, maar het gebeurt niet vaak dat het daadwerkelijk goed flowt.  Het publiek werd volledig meegevoerd in de muziek en zong en danste mee, en dat bewees dat hun excentrieke setlist wel werkte.

Star Wars
Eén van de hoogtepunten van de avond was onder meer de ode aan de filmreeks Star Wars, aangezien het ‘May the Fourth’ was (jaarlijkse Star Wars dag). Drummer Martin haalde een mandoline tevoorschijn en gitarist Pierre schakelde over op akoestisch voor een memorabele medley van John Williams. Het publiek was zeer verrast door het hele optreden en bleef ‘encore’ roepen tot de band na zes bisnummers het optreden beëindigde met een groot applaus.

Met open armen onthaald en terugkeer verzekerd
Het was voor How to Six de eerste keer dat ze optraden in de Brusselse rockscene, maar ze werden met open armen onthaald. Het is duidelijk dat het ook niet hun laatste keer zal zijn, gitarist Pierre benadrukte zelf ook dat er al sprake was van 2 nieuwe optredens in Brusselse Rock Classic Bar. Het optreden van How to Six was een speciale ervaring. De band bracht vernieuwende muziek die zowel verrassend als toegankelijk was en het publiek volledig meenam in hun wereld. Het is duidelijk dat How to Six een band is om in de gaten te houden.

.