
Aswoensdag markeert het begin van de vastenperiode voor katholieken. Tegelijkertijd is ook de Ramadan, de islamitische vastenmaand, net van start gegaan. Vasten is een eeuwenoude traditie waarbij mensen zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten en drinken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je plotseling stopt met eten en drinken? Vooral tijdens de Ramadan, waarbij de deelnemers van zonsopgang tot zonsondergang niets eten of drinken, kan dit een drastische impact hebben. Bij katholiek vasten ligt de focus vaak minder op het schrappen van maaltijden en meer op het vermijden van ongezonde producten.
Maar hoe gezond is het om van de ene op de andere dag te starten met vasten? En wat zijn de gevolgen voor je lichaam? Michaël Sels, voedingswetenschapper aan het UZ Antwerpen, licht zowel de positieve als negatieve effecten toe en geeft tips om de vastenperiode zo gezond mogelijk door te komen.
Een reportage van Redactie 1
Meer verhalen
“Vroeger was het dorp vol leven, nu is het hier leeg”: de demografische uitdagingen van Bulgarije
Laatstejaars Journalistiek presenteren sprankelende radio over de actualiteit
Klimaatverandering: vloek of zegen voor Belgische wijnproductie?