24 mei 2024

Op drie mei lieten de studenten Journalistiek van zich horen op de Speakers Corner van Difference Day in Bozar. En hoe! Dit is hoe de eerstejaarsstudenten de speeches hebben ervaren en wat persvrijheid voor hen betekent.  
door Kim Ponsaerts & eerstejaars Journalistiek Erasmushogeschool Brussel – foto’s Thierry Geenen (VUB) l

“Als student Journalistiek hecht ik uiteraard veel belang aan persvrijheid”, zegt Amy. “Het is een belangrijk onderdeel van onze democratische samenleving, omdat we vrij moeten zijn om te publiceren wat we willen (uiteraard met het nodige respect) zonder beperkingen die ons op voorhand opgelegd worden.” 
Voor Isaura is persvrijheid “erg belangrijk omdat het iedereen de mogelijkheid biedt om informatie te delen, maar ook te ontvangen. Zonder persvrijheid zou er veel informatie achtergehouden worden, die we nodig hebben om een juist beeld te vormen van de realiteit.” 

“Helaas worden persvrijheid en journalisten wereldwijd vaak bedreigd en aangevallen door regeringen, bedrijven en criminele organisaties die bang zijn voor transparantie en verantwoording”, voegt Adame toe. “Dit maakt het des te belangrijker om te vechten voor en de persvrijheid te beschermen en te verdedigen, omdat het ons allemaal aangaat en ons helpt een gezonde, democratische samenleving te behouden.” 

De passie zat erin

Yana was “erg onder de indruk van de krachtige speeches” van haar medestudenten. “Hun passie en emotie was voelbaar”.  “De speeches op Difference Day waren zeker geslaagd”, beaamt Michal.
Eerstejaarsstudenten Douwke, Nawras, Lieselot en Fleur inspireerden. “Ik stond achter elk woord van Lieselot”, zegt Elisabeth. “Zij pleitte ervoor om meer emoties toe te laten, ook de negatieve. Nawras lichtte ons de verschrikkelijke situatie in Palestina toe. Douwke vertelde over woke en schetste ons duidelijk wat het inhoudt en hoe de maatschappij het percipieert. Ze hadden het publiek mee en gaven me soms kippenvel.” Laetitia liet zich meeslepen door de speech van Fleur, die vindt dat de “maatschappij ons in hokjes duwt en ons alleen in extremen laat denken (zwart of wit). Net zoals Fleur kiezen we voor grijs.”  

Nawras Jebara praatte over Palestina.

Voor Nawras was het een “bijzondere ervaring. Ik wil het gevoelige thema Palestina meer bespreekbaar maken. Het was mijn eerste keer dat ik hierover openbaar en voor een groep over sprak. Ik had veel stress, maar aan de andere kant had ik niets te verliezen. Ik vond de andere speeches ook heel boeiend. Ik denk dat we allemaal een gelijkwaardig doel hadden, namelijk mensen aan het denken zetten. Uiteindelijk was ik blij dat ik deelnam, en ga ik dat volgend jaar ook weer doen.” 

“Een sterk staaltje redevoering”, beklemtoont Ruben en Helena en Runa besluiten: “De Speakers Corner van Difference Day is een mooie manier om bij te leren over diverse onderwerpen. Het is een kans om je opinie te laten horen aan mensen die willen luisteren.”