24 mei 2024

Is langs de kassa gaan verleden tijd? Colruyt innoveert met slimme winkelkar

Supermarktketen Colruyt is begonnen met een proefperiode voor hun zelfontwikkelde slimme winkelkar. Deze vernieuwende kar is ontworpen om alle boodschappen automatisch te scannen en af te rekenen bij het verlaten van de supermarkt. “Dit is een primeur voor België”, zegt divisiemanager Geert Elen.

Momenteel zijn de innovatieve ‘Smart Carts’ alleen te vinden bij Colruyt in Halle. Deze zijn bedacht om de winkelervaring naar een hoger niveau te tillen. Terwijl klanten langs de schappen lopen, kunnen ze eenvoudig de barcodes van hun producten richten op de ingebouwde scanner in de winkelwagen. Alle gescande items worden direct geüpload naar een tablet die in het handvat van de kar is verwerkt.

“Op dit moment hebben we drie van deze innovatieve karren beschikbaar”, zegt divisiemanager Geert Elen. Maar deze karren zullen de traditionele varianten niet snel vervangen. De komende maand worden ze eerst getest door enkele medewerkers. “Een proefperiode met klanten komt er pas na een grondige evaluatie.”

Weg met kassamedewerkers?
De uitvinding opent mogelijk de deur naar een kassaloze winkelervaring, waarbij de afrekening automatisch – onder andere via Payconiq – gebeurt bij het verlaten van de winkel. Maar wat betekent dit voor de traditionele kassamedewerkers? Worden zij binnenkort overbodig? Elen stelt gerust: “Integendeel. Dit zal vooral helpen om de werkdruk te verlichten en de efficiëntie te verhogen.”

De voortdurende opmars van nieuwe technologische snufjes lijkt niet te stoppen. Eerder begon Colruyt in Halle al een test met slimme camera’s aan de kassa’s, waardoor het personeel voor de meeste producten geen handscanners meer moet gebruiken. Deze technologie is inmiddels uitgerold naar twintig winkels en Colruyt blijft hierin investeren. Volgens Elen is dit een ontwikkeling waar we alleen maar enthousiast over kunnen zijn: “Ik geloof oprecht dat dit de toekomst van het winkelen is.”

Bekijk hieronder onze videoreportage: