20 juni 2025

Erasmix

Mediaplatform voor studenten

Zyndrome de échte kost van kleding

Lina Vannerum, Sazan Loomans en Luka Keunen, de drie studenten achter de expo Zyndrome.

Brusselse studenten van het RITCS school of arts tonen hun artistieke talent in de tentoonstelling Zyndrome. Ze dagen bezoekers uit om na te denken over de werkelijke kosten van onze kleding. In deze tentoonstelling slepen ze je mee met foto’s van dode konijnen, milieuvervuiling en activisme. 

In het RITCS verlicht een open haardvuur de donkere ruimte. Op de achtergrond spelen de geluiden van dieren, brandend vuur, kettingzagen en een bos dat afgebroken wordt. Hierbij hopen de makers, Luka Keunen (22), Lina Vannerum (24) en Sazan Loomans (20) dat de bezoekers stilstaan en even reflecteren over hun eigen ecologische voetafdruk.

Luka, de bedenker van de expo, wil een stempel drukken op dierenverwaarlozing en overconsumptie van kleding. De tentoonstelling Zyndrome vond plaats op woensdag 14 mei in het RITCS in Brussel. 

“Mode wordt vaak als iets moois weergegeven, maar dat contrasteert met de realiteit van de kledingindustrie, waarin natuurvervuiling en dierenleed een rol spelen”, vertelt Luka. 

Visuele impressies uit de expo.

Mode met een keerzijde
“Veel mensen stellen mode puur esthetisch voor”, vertelt Luka. “Maar achter die mooie plaatjes zit ook een ruwe kant: milieuvervuiling, dierenleed en fast fashion. Die contrasten willen we tonen.”  

De productie van een T-shirt vergt maar liefst 2.700 liter water, blijkt uit cijfers van een studie van het Europees Parlement. Dat komt overeen met het drinkwater van één persoon voor 2,5 jaar. De textielproductie zorgt niet enkel voor watervervuiling maar ook voor de uitstoot van CO2. 

“Ik koop zelf veel tweedehands. Niet alleen omdat het duurzamer is, maar ook omdat je er unieke stukken vindt. Dat geeft je kleding net meer waarde”, vertelt Luka.  

Uitnodiging tot verandering
Zyndrome was meer dan een expo, het was een oproep tot actie. De foto’s, teksten en geluidseffecten confronteerden bezoekers met de gevolgen van overconsumptie en fast fashion. 

“Veel mensen denken dat ze niets kunnen doen”, sloot Luka af. “Maar kijk gewoon eens wat er al is, hier in België. Let op wie er rond je loopt: misschien heb je een vriend die kleding maakt, of iemand die haakt. Of simpelweg een tweedehandswinkel om de hoek. Je moet alleen wat beter kijken.” 

De boodschap over duurzame mode blijft relevant in een tijd waarin de milieu-impact van onze kledingkeuzes steeds meer aandacht krijgt.  

Wil je de sfeer van de expo Zyndrome ervaren? Dit filmpje brengt de tentoonstelling voor je in beeld: