17 augustus 2022

Pat@frit levert frieten per taxi

Je frieten laten leveren door een taxi? Bij frituur Pat@frit uit Nossegem kan dat. Rudy Van Heer van Frituur Rapide in Zaventem brengt de frieten tot in de auto van zijn klanten. De maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken, verplichten ook frituuruitbaters om creatief te zijn.
door Erwin Vandenbosch

Alle cafés zijn gesloten, maar voor een wekelijks pakje friet kun je in veel gevallen nog terecht bij het frietkot om de hoek. Om te vermijden dat de inkomsten te fel dalen, hebben sommige frituren hun manier van werken fors aangepast.
Frituuruitbater Rudy Van Heer (62) staat sinds 1978 in zijn frietkot op het Kerkplein van Zaventem. Rudy heeft het moeilijk door de coronacrisis: hij verloor de helft van zijn klanten.
Omdat er een ruime parking is, besliste Rudy om bestellingen tot bij de klant in de auto te brengen. “De klanten bestellen en betalen in de frituur. Ze schrijven nadien hun nummerplaat op het ticketje en ze wachten op hun frieten in de auto. Er is plaats genoeg op de parking en de mensen voelen zich veilig. Ik sta hier al 42 jaar en ken ondertussen de meeste klanten hun auto.”

Het valt de frituuruitbater op dat sommige klanten sociaal contact zoeken: “Ik zie regelmatig mensen binnenkomen die alleen maar een frikandel of boulet bestellen, maar vooral komen om een praatje te slaan. Sommigen verontschuldigen zich daarvoor, maar ik antwoord hen dat het mij helemaal niet stoort.”
“Normaal gezien helpen hier soms enkele mensen, maar ik heb ze tijdelijk moeten ontslaan”, zegt Van Heer. “Momenteel sta ik alleen met mijn vrouw in de zaak en zo knopen we de eindjes aan elkaar. Al bij al valt het nog mee in vergelijking met cafébazen, want zij kunnen niets verdienen. We verliezen ook wel een deel van onze inkomsten, maar het is niet dat we nu honger lijden. Mijn vrienden openden op 1 februari een café in Zaventem en moesten na anderhalve maand alweer sluiten door de lockdown. Dat moet pas pijn doen.” Van Heer verwacht een financieel duwtje in de rug van de Vlaamse regering zoals die beloofd heeft.
De frituuruitbater ziet de zomermaanden rooskleurig in: “Aangezien de Belgen waarschijnlijk niet naar het buitenland kunnen, verwacht ik dat het alleen positief kan zijn voor ons. Frieten gaan ze altijd blijven eten.”
Binnen drie jaar is Rudy 65 jaar en sluit hij de frituur. “Dan ga ik met pensioen en heb ik een mooie carrière van 45 jaar achter de rug. Ik zou wel langer willen openhouden, maar in een rolstoel is dat ook niet handig (lacht).”

Ook het klantenbestand van Frituur Pat@frit in Nossegem kreeg een knauw. Omdat Taxi Walter in deze coronatijden ook weinig klanten heeft, kwamen ze op het idee om de frietjes thuis te laten leveren door een taxidienst