27 september 2022

Sam Bosseloo werkt bij UZ Leuven: “Het werkritme is verminderd, maar de stress is gestegen”

Veel mensen zitten thuis door de coronacrisis, maar dokters, verpleegkundigen en ander personeel in ziekenhuizen en woonzorgcentra zijn dag en nacht in de weer.
Sam Bosseloo (24) werkt bij de logistieke dienst van het UZ Leuven werkt. Besmet materiaal zoals bronchoscopen, dunne slangen die gebruikt worden voor longonderzoek, komt bij hem terecht.

Wat doe je precies bij de dienst centrale sterilisatie?
“Ik werk in verschillende shifts, waardoor mijn taken heel divers zijn. Als ik een in de R&D (Reiniging en Desinfectie, nvdr) werk, halen we alle vuile materialen op, zoals instrumentensets en ambu’s (beademingsballonnen, nvdr) . Nadien volgt een hele procedure. Eerst gebeurt er een voorreiniging, dan een controle om daarna het materiaal klaar te zetten en in te pakken. Afhankelijk van welk soort materiaal het is, volgt een sterilisatie of ontsmetting. Ten slotte brengen we het materiaal terug voor hergebruik.”
“Het vuile materiaal wordt verzameld in karren. Als ik word ingeschakeld voor de shift ‘Tour’, haal ik deze karren op. Wanneer dit materiaal gereinigd is, breng ik de karren naar de verschillende diensten doorheen het ziekenhuis.”
“Soms draai ik mee in de eenheid 507, de endoscopie. Daar doen ze bij patiënten onderzoek met gastroscopen voor de maag, coloscopen voor de darmen of bronchoscopen voor de longen. Met die dunne slangen kunnen dokters kijken of er problemen zijn. Bronchoscopie wordt gebruikt voor longonderzoek, dus nu komen daar ook patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Dat materiaal reinigen we volgens een strikte procedure in een machine.”

“We zijn altijd voorzichtig en behandelen al het materiaal alsof het al besmet is”

Hoe gaat het eraan toe in eenheid 507?
“Als we een bronchoscoop binnenkrijgen die besmet is met covid-19, moeten wij een plastic schort dragen met daarover een nog grotere schort. Zo zijn volledig onze armen, ons torso en een deel van onze benen bedekt. We dragen ook twee paar handschoenen: een paar gewone en een paar dat tot de ellebogen komt. We dragen een mondmasker en een spatschild. We zijn altijd voorzichtig en behandelen al het materiaal alsof het al besmet is. Als we zeker weten dat het met covid-19 besmet is, nemen we nog extra maatregelen.”

Is het risicovol werk?
“In feite is het ontsmetten van bronchoscopen met covid-19 niet gevaarlijk als we de procedure volgen. Er is altijd een kans dat je druppeltjes op je krijgt, maar ik ken ik niemand van ons team die besmet is geweest, ook niet met andere ziektes zoals tuberculose.”
“Mijn job houdt natuurlijk minder risico’s in dan die van verplegers of dokters die rechtstreeks met patiënten in contact komen. Stel je maar eens voor dat een patiënt op jou begint te kuchen; dat gevaar ken ik gelukkig niet. We komen wel in contact met verpleegkundigen en in mindere mate met artsen, daarom verplicht het ziekenhuis elk personeelslid een mondmasker te dragen.”

Welke andere maatregelen hebben jouw routine op het werk veranderd?
“Om veiligheidsredenen zit het team van de cleanroom en berging tijdens de pauzes apart in ‘het koffiekot’. Het transit- en R&D-team, dat materiaal ophaalt in de operatiekamers, neemt pauzes in een andere ruimte om mogelijke besmettingen te voorkomen.”
“We krijgen veel mondmaskers met een speciale filter, maar ook spatschilden die je hele aangezicht en voorhoofd beschermen tegen spatten. De spatschilden die we dragen worden elke dag gereinigd. Omdat er een tekort aan mondmaskers is, steriliseren we bepaalde modellen om ze te kunnen hergebruiken. Dat is niet de standaardprocedure, want normaal gebruik je een mondmasker maar één keer.”
“Er gebeuren ook weinig operaties omdat niet-dringende ingrepen uitgesteld zijn. We focussen ons alleen op coronapatiënten en mensen met een levensbedreigende aandoening, waardoor het werkritme tijdelijk verminderd is.”

“Ik merk toch wel dat vooral oudere collega’s overspannen zijn”

Merk je extra stress bij je collega’s?
“Ik merk toch wel dat vooral oudere collega’s overspannen zijn. Onze baas moest zelfs al het personeel komen toespreken om iedereen gerust te stellen. De meesten beseffen wel dat er altijd een risico op besmetting is als je in een ziekenhuis komt werken.”

Hoe ga je naar het werk?
“Ik neem normaal altijd de trein van Nossegem naar Leuven, maar door de aanpassingen in het uurrooster van de NMBS komt het mij nu beter uit om de bus te nemen. De bussen rijden wel nog regelmatig, maar ik merk dat er heel weinig volk op de bus zit. De straten zijn ook minder druk, dus geraak ik sneller op mijn werk. Het valt mij op dat mensen bij het afstappen veel meer opletten wat ze aanraken. Ook ik let op, zo heb ik altijd een flesje alcoholgel op zak. Als ik op de stopknop druk, gebruik ik het zonder erbij na te denken.”

Waar droom je van om na deze coronacrisis te doen?
“Een goeie pint drinken en op vakantie vertrekken.”