5 december 2023

Nikita Goossens stelt haar eerste roman voor

Nikita Goossens (20) studeerde in juni af aan de professionele bachelor Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel en stelde op 17 september eerste boek voor. Haar debuutroman Op zoek is een coming-of-ageverhaal over twee jongeren die hun eigen weg zoeken in het leven. ‘Als het boek aanslaat, denk ik er wel aan om een tweede te schrijven.’
door Kato Van der Jeugt – foto’s Linda Van Ginckel

Nikita begon al op jonge leeftijd met schrijven. ‘Ik heb altijd graag geschreven, maar ik zag er nooit echt een boek in’, zegt ze. Rond haar zestiende kwam alles in een stroomversnelling. ‘Toen ben ik intensief beginnen te schrijven tijdens de zomervakanties. Voordien waren dat vooral kleinere stukjes, daar heb ik er niet zo veel van bewaard.’ In de zomermaanden na haar eerste jaar hoger onderwijs heeft ze haar boek volledig afgewerkt.
Op zoek gaat over twee jongeren, Kate en Noah, die op het punt staan om belangrijke beslissingen te nemen in hun leven. Ze zijn vooral op zoek naar wat ze willen bereiken in het leven en naar hun plaatsje in de maatschappij. De inspiratie voor het verhaal haalde Nikita voornamelijk uit haar eigen leven. ‘Ik heb zelf lang getwijfeld over mijn studiekeuze’, zegt de schrijfster. Ze merkte dat heel wat jongeren met dezelfde twijfels zaten. ‘Ik denk dat velen zich hierin wel zullen herkennen, die bewustwording van wat je nu eigenlijk wil doen met je leven.’
Daarnaast zijn de boeken van Nora Roberts en Santa Montefiore grote inspiratiebronnen voor Nikita: ‘Ik ben echt fan van hun schrijfstijl. Deze auteurs schrijven dromerige verhalen en daar kijk ik wel naar op.’ Het was dan ook haar droom om een eigen boek uit te brengen. ‘Hoe zalig is het niet om een boek in je handen te hebben dat je zelf hebt geschreven?’

Enkele medestudenten van Nikita bij de voorstelling van haar boek.

Zoektocht
Na even zoeken, kwam Nikita met haar boek terecht bij uitgeverij Beefcake Publishing. ‘Het was moeilijk om een uitgeverij te vinden omdat er natuurlijk veel auteurs zijn die hun manuscripten aanbieden’, vertelt Nikita. In maart 2020 kreeg ze het goede nieuws dat de uitgeverij haar boek wou uitbrengen. Toch duurde het nog een jaar tot de voorverkoop van start ging. Dat kwam omdat Nikita normaal stage ging lopen in Washington. ‘De voorverkoop was gepland voor wanneer ik terugkwam uit de Verenigde Staten. Door corona is die stage niet kunnen doorgaan, maar de planning konden we niet meer aanpassen.’ Met die stage in Washington komt het wel goed, want ondertussen begon Nikita aan een opleiding Toerisme en kan ze in januari alsnog naar de Verenigde Staten.


Het concept van Beefcake Publishing verschilt een beetje van de traditionele uitgeverijen. Alle inkomsten van de voorverkoop worden gebruikt om het drukken te financieren. ‘Ik heb wel even getwijfeld of ik voor deze uitgeverij zou gaan’, zegt Nikita. Nu ziet ze er ook de voordelen van in. ‘Om als onbekende auteur op de markt te komen, is het handig om een kleine voorsprong te hebben op het vlak van marketing door al tijdens de voorverkoop reclame te maken.’ Of het bij één boek blijft, daar is Nikita nog niet zeker van. ‘Ik schrijf sowieso graag, maar ik wil afwachten hoe mijn eerste boek wordt onthaald. Als het aanslaat, denk ik er wel aan om een tweede te schrijven. Maar als er geen publiek voor blijkt te zijn, is het een beetje stom om hiermee verder te gaan.’ Nikita heeft wel al ideeën voor een eventueel vervolg.

Op zoek ligt in de boekhandels, je kunt het boek ook bestellen bij Nikita zelf door een berichtje te sturen via Instagram (@nikitasworld.be) of via het contactformulier op haar website www.nikitasworld.be.