5 december 2023

Groeten uit Volda (1): een prijzig en Noors reisverhaal

Jaani De Koker studeert dit semester niet aan onze campus in hartje Brussel. In het kader van Erasmus+ verblijft hij enkele maanden in de Noorse stad Volda. Hij laat ons de komende weken een paar keer meegenieten van zijn avontuur.
door Jaani De Koker foto’s Lote Katrīna Cērpa, Tanja Hubrich en Jaani De Koker

Erasmus+, een traditie tussen verschillende Europese universiteiten. Een zogenoemde intense periode van nieuwe prikkels en zelfstandig worden. Naar mijn gevoel vooral een nooit eindigend vakantiegevoel. Educatie als rustperiode voor de opeenvolgende avontuurlijke weekenduitstapjes.
Het lijkt mij vanzelfsprekend om jullie niet alleen lastig te vallen met verhalen over het kleine Volda, want als we echt eerlijk zijn: zoveel gebeurt hier eigenlijk niet. Laat ons daarom starten in het laatste weekend van augustus. De lessen zijn nog maar een dikke week op gang getrapt en iedereen bevindt zich nog steeds in een roes van die eerste Amerikaans ogende feestweek. Fadderveka of buddyweek noemen ze het hier.


Vol enthousiasme, maar vooral op dat laatste beetje adrenaline, beslissen we met een omvangrijke groep van internationale studenten om de Atlantic Ocean Road onveilig te maken. Drie minibusjes cruisen samen van eiland tot eiland over de meest onwaarschijnlijk gebouwde bruggen. Brug of een 45 graden steile muur? Dat mag je zelf beslissen, maar kriebels in de buik die waren er zeker.

Copyright Tanja Hubrich

Eenmaal terug in Porse, de plaats die wij hier thuis noemen, overheerst een bloedende portemonnee. Plezier hebben in Noorwegen kent zo zijn prijskaartje. Met dat in het achterhoofd, veranderen de vele leuke uitstappen in gezellige bijenkomsten rond het kampvuur. Goedkoper, maar op zijn minst even waardevol. Schoolverplichtingen worden nog steeds netjes aan de kant geschoven. Voor de duidelijkheid: dat is niet alleen bij mij het geval.

In de week wat aanmodderen op de campus en in het weekend volop genieten van de uitzonderlijke omgeving, zo gaat dat hier. Eenmaal de rekeningen hersteld zijn, volgen impulsieve beslissingen elkaar opnieuw snel op. Eén daarvan: een tripje naar de Lofoten. We hebben het best opnieuw niet over bedragen, zoals als jullie ondertussen wel door hebben, is alles hier gewoon pijnlijk duur voor een doorsnee Brusselse student. De ervaring was in ieder geval onbetaalbaar. Korte samenvatting: kronkelende en af en toe rechte wegen omsingeld door het steilst mogelijke berglandschap.

Nog bekomend van ook deze wonderbaarlijke trip besloot ik eens een impulsieve beslissing te nemen. Blijkbaar kost een vlucht naar Gdansk, Polen voor de duidelijkheid, nog geen 40 euro. Met andere woorden, dat wordt de volgende uitstap. Een paar dagen goed eten en drinken tegen betaalbare prijzen, een kleine opwarmer voor mijn terugkomst naar Brussel drie weken later.