25 juni 2024

Van Aberdeen naar Glasgow

Het waren een paar van mijn vriendinnen die me vroegen of ik zin had om een weekendje naar Glasgow te trekken. Natuurlijk zei ik ja, want ik wil zoveel mogelijk van mijn Erasmuservaring genieten en dat betekent dus ook uit Aberdeen trekken. In mijn achterhoofd galmde het advies van de eerste Schot die ik sprak over Aberdeen: ‘Just try and get out of the city’.
door Melani Purnomo Widagdo

Na een busrit van zo’n drie uur, kwamen we rond de middag aan in het centrum van het zonnige Glasgow. Sinds ik in Schotland ben, heb ik alleen maar geluk gehad met het weer en dat gaat dus in tegen alle ervaringen van de mensen die ik in België heb gesproken over het land.

Copyright Alwa Torstensson

Wanneer ik mijn Schotse flatmates vroeg naar Glasgow, vertelden ze me over Buchanan Street, de grote winkelstraat en over the Old Firm. The Old Firm is een verzamelnaam voor de Schotse voetbalclubs Celtic en Rangers, die allebei in Glasgow zijn gevestigd. De twee clubs zijn de populairste in Schotland en de rivaliteit tussen beiden zit diep verankerd in de Schotse cultuur. Celtic is namelijk de voetbalclub met een katholieke achtergrond en Rangers heeft een protestantse achtergrond. De rivaliteit draagt bij tot religieuze, sociale en zelfs politieke verdeeldheid in Schotland.

Voetbal noch shoppen was voor mij een drijfveer om Glasgow te bezoeken. Glasgow is de grootste stad van Schotland en staat bekend om de architectuur, waarvan Charles Mackintosh de bekendste vertegenwoordiger is voor Art Nouveau in het Verenigd Koninkrijk. In 1990 werd Glasgow zelfs uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, terwijl Glasgow niet eens de hoofdstad is van Schotland.

Een beetje thuiskomen
Het klinkt misschien overdreven, maar ik meen het wanneer ik zeg dat het een beetje voelde als thuiskomen bij de eerste stappen in de stad.

De universiteit van Glasgow.

Was het het grootse van de stad, of de diversiteit, het familiare dat ik mis van Brussel, of was het de zon die me zo gelukkig maakte, ik weet het niet. Maar ik weet wel dat Glasgow emotioneel meer losmaakte dan ik had verwacht. Begrijp mij niet verkeerd, ik zit heel graag in Aberdeen en ik geniet enorm van al mijn ervaringen hier, maar het is Brussel niet. Aberdeen, de stad waar ik studeer, wordt ook wel ‘The Granite City’ genoemd. Bijna alle gebouwen zijn gemaakt van plaatselijke, grijze graniet. Heel mooi, maar op grijze en regenachtige dagen zorgt het voor een enorm sombere sfeer. De diverse architectuur in Glasgow apprecieerde ik daarom nu des te meer.

Gratis musea
De stad heeft talloze gratis musea, een weekendje in Glasgow hoefde dus geen aanslag op mijn bankrekening te betekenen. Een van deze musea is de Kelvingrove Art Gallery And Museum, gelegen aan de oevers van de Kelvin.
De Kelvingrove Art Gallery bestaat uit twee delen, Life and Expression. Life staat voor natural history, de geschiedenis van de mens en prehistorie. De galerijen van Expression omvatten de collecties schone kunsten.
Ook de universiteit van Glasgow was een bezoekje waard, het is de op een na oudste universiteit van Schotland.
We sloten het weekend af met een wandeling rond de Glasgow Necropolis, dankzij de ligging op een heuvel konden we genieten van een prachtig uitzicht op de kathedraal van Glasgow.