25 juni 2024

Reportage-sfeerstuk: Religieuze Stilte

Sint-Niklaaskerk: Passie, vuur en geloof spelen de hoofdrollen op een plaats van stilte en gebed.
door Emma Schandevyl

Je stapt binnen en de stilte is zo oorverdovend dat je haast een speld kan horen vallen. Het drukke geluid van de kerstmarkt is helemaal niet te horen achter de zware bruine deuren. De grote ruimte en de gebogen ramen maken een impressionante indruk en meteen weet je dat men hier in stilte verder moet gaan. Aan de zuil rechts van mij staat een beeld van een man en een kind, hand in hand. Voor dat beeld bidden twee vrouwen, de ene zit rustig neer en de andere staat dan weer in stilte recht.

Wanneer je beter kijkt naar de inkleding van de kerk dan straalt zij allesbehalve rust en stilte uit. Alle schilderijen en beelden zijn rijkelijk voorzien van de nodige gouden accenten en 20 000 krulletjes. Hevige emoties zijn af te lezen op de gezichten van de beelden en het gekleurde raam straalt iets warms en levendigs uit.

Het gaat er vurig aan toe op deze plaats van rust en gebed. De rechtstaande vrouw steekt een kaars aan en deze danst als het ware hevig en toch gecontroleerd naast de andere. Ook het vuur in de biddende vrouw is aangestoken. Vol passie kijkt en bidt zij in de richting van het beeld. Aan de buitenkant is ze muisstil maar vanbinnen verkondigt zij luid haar geloof. De vrouw vindt rust in wat ze heeft gezegd en hoopt dat haar gebed goed terecht is gekomen. Ze maakt haar kruisteken en vertrekt al zwijgend. Het getik van haar hakken vult de ruimte met klank en pas dan valt het op hoe stil het was op een plaats waar vuur, passie en geloof de hoofdrollen spelen