23 juli 2024

Door Oost-Europa met de trein

Vorig jaar trok ik met de trein door het zuiden van Spanje, maar dit jaar wou ik een volledig andere kant op gaan. Twee weken lang reisde ik door verschillende steden in Hongarije, Tsjechië,Oostenrijk en Slowakije met de trein. Ik vertoefde in Boedapest, Bratislava, Wenen, Brno en Praag. In deze pagina neem ik jullie mee door mijn ervaring, tips en hoogtepunten.
door Livia Vande Walle

BOEDAPEST

Verblijf: Promenade City Hotel
Duur: 4 nachten, 3 dagen

De hoofdstad van Hongarije bestaat uit twee delen. Aan de ene kant van de Donau ligt Buda en aan de andere kant van de rivier ligt Pest, samen Boedapest sinds 1873. De meeste bezienswaardigheden liggen aan de Pest-kant van de stad, dus ik raad aan om een verblijf aan die kant te zoeken. 

Te doen

Persoonlijk vind ik activiteiten boeken en wandelingen uitstippelen de beste manier om de stad te verkennen. Op de eerste avond deed ik een rondvaart op de Donau. Het was een prachtige manier om de mooiste monumenten van de stad, zoals het parlementsgebouw, te zien bij zonsondergang. De info die wordt omgeroepen is niet altijd goed verstaanbaar, dus raad ik aan om gewoon te genieten van het uitzicht vooraan op het dek.

De volgende ochtend deed ik een gegidste fietstocht van drie uur door de stad. Dit is de perfecte manier om in een korte tijd alle bezienswaardigheden af te vinken én er uitleg over te krijgen. Daarna weet je waar je eventueel nog eens wil passeren of juist helemaal niet. 

Op het eilandje op het water, tussen de twee stadsdelen, vind je verschillende clubs, openluchtzwembaden, tennisvelden en een rustgevend park. Elk uur is er aan de grote fontein ook een muziekspektakel waarbij de fontein ‘danst’ op klassieke muziek. In de avond is deze nóg mooier door de kleurrijke lichtjes.

Boedapest heeft ook veel musea. Ik bezocht Het huis van Terreur; een museum over het communistisch regime. Ik raad je aan om zeker een audiogids te nemen en je enkel te focussen op wat daarin gezegd wordt, want je hebt anders geen ogen en oren genoeg om alles op te merken in het drukke museum.  Als je een luchtigere uitstap wilt, kun je een bezoekje brengen aan het flipperkastmuseum. Daar vind je allemaal oude flipperkasten en arcadegames waar je op mag spelen. 

Eten

Overal in de stad kan je in kleine restaurantjes de plaatselijke specialiteiten zoals goulash, ganzenlever en tokajwijn vinden, maar de moderne hoofdstad biedt veel meer eetgelegenheden aan dan dat. Ontdek de beste hotspots in de slider.

Probeer ook zeker eens een chimney cake. De gebakjes lijken op kaneelrolletjes maar worden in de vorm van een schoorsteentje gebakken. Je kan de kleine kraampjes overal vinden!

Bratislava

Verblijf: Falkensteiner
Duur: 2 nachten, 1 dag

Bratislava, de pastelstad, is de geschikte stop voor een daguitstap. Het ligt op 200 km van Boedapest en op slechts 60 km van Wenen. Daarom gaan veel mensen vanuit Wenen voor een dagje met de boot naar Bratislava. 

In de kleine hoofdstad zijn niet veel toeristen en de bezienswaardigheden zijn minder impressionant, maar het heeft zijn charme en het is er kalm. Je kan er bovendien alles perfect te voet bezoeken. 

Te doen

Ik deed een wandelroute van 5 km om de bekendste gebouwen te bezichtigen. Het park bij het kasteel is de perfecte plaats om even tot rust te komen bij een mooi uitzicht. Daarna snuisterde ik wat in de winkeltjes en dronk ik iets op een terrasje. Dit zijn alvast mijn favoriete plekjes in de kleine, maar gezellige hoofdstad:

https://www.tiktok.com/@livia_vdw/video/7145857660506688773?_r=1&amp%3B_t=8Vs8vYXoRwD&amp%3Bis_from_webapp=v1&amp%3Bitem_id=7145857660506688773&is_from_webapp=v1&item_id=7145857660506688773

Eten

In Bratislava moet je niet verwonderd zijn als je varkensknie op je bord krijgt. Dat is een van de lokale gerechten. Ook eendenborst, gnocchi, knoedel, kaas en zuurkoolsoep staan hier vaak op het menu.

WENEN

WENEN

Verblijf: Boutique Hotel Das Tigra
Duur: 4 nachten, 4 dagen

Wenen, de Oostenrijkse hoofdstad, gekend voor prestige en klassieke muziek vraagt meer dan een dag om het te bezoeken. Als je de belangrijkste bezienswaardigheden wilt gezien hebben, raad ik aan om minstens drie dagen te gaan.

Te doen

Zoals eerder boekte ik een fietstocht met een gids om op een snelle manier een overzicht van de stad te krijgen met een woordje uitleg erbij. 

Vervolgens kan je ook een uitgebreide stadswandeling doen om de resterende bezienswaardigheden af te vinken. Mijn favoriete, verstopte plekjes waren de jezuïetenkerk en de dominicanenkerk. Beide kerkjes zien er, in tegenstelling tot andere Weense gebouwen, vrij sober uit vanbuiten waardoor veel mensen er voorbijlopen. Ze liggen op 100 m van elkaar en wanneer je binnenstapt word je overspoeld met goud, gekleurd marmer en fresco’s en de stilte doet je even vergeten dat je in een grootstad zit. Deze kerkjes mogen dus zeker niet ontbreken in je wandeling!

Je hebt ze waarschijnlijk al eens gezien tijdens het Nieuwjaarsconcert: de witte, galopperende Lipizzaners (paarden) die allerhande trucjes uitvoeren. Deze paarden leven en trainen dagelijks in Wenen in de Spaanse rijschool. Als je meer wil weten over waarom het de Spaanse rijschool heet, hoe de paarden worden geselecteerd en hoe ze leven, dan raad ik een tour achter de schermen voor 20 euro sterk aan. Als je eerder verkiest de paarden aan het werk te zien, dan is de beste optie om in het weekend naar een show te gaan, de dagelijkse ochtendtrainingen daarentegen zijn eerder teleurstellend.

Wanneer je in de stad van de klassieke muziek bent, is het bijna onvermijdelijk om een concert bij te wonen. Ik genoot een uurtje van het strijkerskwartet in de Sint-Petruskerk aangezien de opera in de zomer ook even stilligt. De muzikanten speelden bekende stukken van Mozart, Vivaldi, Bach en Schubert. Als je geluk hebt krijg je misschien een gratis upgrade voor betere zitplaatsen zoals ik.

Op een regenachtige dag kan je een van de negentig musea bezoeken. Je hebt bijna overal studentenkorting met je studentenkaart en musea zijn bijna allemaal open op zondagen. Ik koos ervoor om het museum voor moderne kunst in het MuseumsQuartier te bezoeken, maar er is voor elk wat wils. Ook de vlindertuin is op zondag open. Waan je voor 5,50 euro in een paradijselijke binnentuin met honderden vlinders en daarna kan je eventueel nog iets drinken in het aansluitende café. 

Bij mooi weer of als je met kinderen reist, kan het park Prater niet ontbreken op je planning. Middenin het rustgevende park vind je een permanent pretpark wat een combinatie is van een pretpark, de kermis en een arcade zoals wij die kennen. Je moet geen inkom betalen, wel voor de attracties of spelen zelf. De durvers kunnen op de vliegende stoeltjes van de Prater Turm een 360°-zicht hebben op de stad op 117 meter boven de grond.

Mocht je toch niet zo’n fan zijn van hoogtes, dan is het Donau-insel geschikt voor jou. Het eiland op de Donau is 21km lang en je kan er op mooie dagen gaan zwemmen in de rivier. 

In het weekend is het eerste district (de nummers vind je voor de straatnaam op het bordje) wat overbevolkt. Als je de rust wil opzoeken, kan je een wandeling gaan maken in de wijngaarden van Kahlenberg (19de district) op slechts een halfuurtje met de bus.

Eten

Uiteraard kan je niet in Wenen geweest zijn zonder schnitzel, sachertorte of kaiserschmarrn (scrambled pancakes) te eten. Al kan je voor die laatste twee wel vaak een rij verwachten aan de bekendste cafés.
In het algemeen eten ze in Wenen redelijk vroeg en kan je gaan dineren tussen 18 en 20 uur. Daarnaast is het aangeraden om steeds te reserveren.

Mijn favoriete restaurants waren net iets minder klassiek:

 1. Bij LOCA kan je terecht voor fine dining met lokale ingrediënten.
 2. Als het al eens wat meer mag kosten, kan ik Clementine im glashaus aanraden.
 3. Wanneer je zin hebt in wat vlees, is Mama und der bulle geschikt voor jou.
 4. Vegans en vegetariërs kunnen genieten van heerlijke veggieburgers of superfoods bij Veggiezz.
 5. Voor een brunch aan een redelijke prijs kan ik je Ma Belle aanraden.
 6. Heb je eerder trek in wat Koreaans, dan moet je bij SangSang zijn.

BRNO

Verblijf: VV hotels & apartments
Duur: 2 nachten, 1 dag

Brno klinkt je misschien niet bekend in de oren, want het is ook geen hoofdstad, maar wel de tweede grootste stad van Tsjechië en de grootste van regio Moravië. Als je de reis van Wenen naar Praag wat te lang vindt, kan je een daguitstap plannen naar deze onbekende, maar hippe stad.

Te doen

Aangezien ik er maar een dag was, heb ik er het meeste uitgehaald met een privé-wandeltocht. Mijn gids, Ilse Slovackova, woont al vijftig jaar in de stad en kent het er dan ook vanbuiten. Twee uur lang leidde ze me door de stad en vertelde ze wistjedatjes en legendes. Tijdens het wandelen leerde ik Ilse beter kennen en vertelde ze me persoonlijke verhalen over het communistisch regime. 

Na de wandeling ging ik, op aanraden van Ilse, de kasteelsite bezoeken. Ik beklom ook de stadstoren van het oude stadhuis. Beiden boden een prachtig zicht op de stad.

Je kan ook een bezoekje brengen aan het ossuarium onder de Sint-Jacobskerk. De ingang van het massagraf vind je rechts vooraan naast de kerk. Vrees niet, het massagraf is mooi opgeruimd en respectvol ‘geëtaleerd’. Je ziet de skeletten als het ware bijna als een kunstwerk tentoongesteld en het is zeer indrukwekkend aangezien het na dat van Parijs het tweede grootste ossuarium is van Europa.

Neem zeker ook eens een kijkje op de Groentemarkt. Sinds de dertiende eeuw komen de groenteboeren hier dagelijks hun kraam opzetten. Onder de markt vind je een labyrint dat je met (audio-)gids kan bezoeken.

Eten

In Brno kan je wat later aan tafel schuiven dan in Wenen. In het algemeen zijn er veel leuke plekjes om te eten en is er in de avond nog veel leven in de brouwerij. Ik raad aan om naar volgende adresjes te gaan:

 1. De verfijnde, moderne keuken van Element kan iedereen bekoren.
 2. Lokale gerechten vind je in Stopkova, het oudste restaurant van Brno.
 3. Voor een moderne interpretatie van de lokale keuken gecombineerd met heerlijke wijnen en cocktails moet je bij Atelier Bar & Bistro zijn.
 4. Als je nood hebt aan een vieruurtje kan je terecht bij Mlsná Holska voor een koffie, huisgemaakte donuts of macarons.
 5. Bij rooftopbar La Giovatta Terazza kan je genieten van je cocktail met een fenomenaal uitzicht op de stad.

Trivia

PRAAG

Verblijf: Hotel Century Old Town MGallery
Duur: 3 nachten, 3 dagen

De hoofdstad van Tsjechië, ook wel De Gouden Stad, ligt aan de rivier Moldau en het historisch centrum staat op de Werelderfgoedlijst. De prachtige stad trekt uiteraard wel veel toeristen aan, maar ik voelde me veilig en iedereen was zeer vriendelijk. Alles is er makkelijk te voet te doen.

Te doen

Op de eerste dag deed ik een boottocht op de Moldau bij zonsondergang net zoals ik in Boedapest ook deed. Helaas was het in Praag niet de moeite waard om te varen, want je draait alleen maar toertjes omdat het vaargebied wordt afgesloten met een stuwdam. Bovendien kan je door alle bomen aan de waterlijn heel weinig zien van de gebouwen en dus geen foto’s nemen. Het is wel een aangename activiteit om even uit te waaien op een warme dag, maar ik weet niet of het het geld waard is.

Ook hier deed ik een gegidste fietstocht, deze keer in het Nederlands! Het was niet altijd even makkelijk want Praag is geen fietsvriendelijke stad. Zo hebben ze bijvoorbeeld geen fietspaden, je mag je aan vieze blikken van bestuurders verwachten en naast elkaar rijden is verboden. Drie uur lang reden we naar de bekendste bezienswaardigheden zoals de Astronomische klok, de metronoom, de Sint-Nicolaaskerk aangevuld met geweldige uitleg en legendes van de gids. Als je wat ervaring hebt op de fiets is dit zeker aan te raden.

Houd zeker een dag vrij om aan de andere kant van de Moldau de Praagse Burcht te bezoeken. Mispak je niet: dit is niet alleen één gebouw, maar een volledig dorpje op zich. Je kan er verschillende paleizen, musea en het voormalige huis van de schrijver Franz Kafka bezoeken. Je geraakt er te voet door de Karelsbrug over te steken en een heuse beklimming te doen. De burcht is helaas niet rolstoelvriendelijk. Bovendien ga je best voor 17u als je nog ergens binnen wilt geraken. Ten slotte raad ik af om te gaan als er onweer voorspeld staat die dag: ik zat middenin zwaar onweer en het is enorm gevaarlijk omdat het een van de hoogste punten van Praag is. Stay Safe en geniet van de luxueuze kant van Praag.

In de gigantische stad kan je natuurlijk ook tal van musea bezoeken. Ik koos ervoor om de ‘ongewone’ weg op te gaan en bezocht het Sex Machines Museum.  Je leert hier enorm veel bij over antieke en recentere uitvindingen over het seksleven. Van speciale fietsen, speeltjes, kamers tot speciale kleding, je gelooft je ogen niet! Uiteraard mogen kinderen (onder 18) hier niet binnen.
In de namiddag besloot ik het wat klassieker aan te pakken en nam ik de tram naar The National Gallery waar werken van bekende kunstenaars zoals Klimt en Van Gogh tentoongesteld worden. Op de resterende verdiepingen is dan weer moderne kunst en fotografie te bezichtigen. Een combiticket met studentenkorting kostte 5 euro en je bent er wel enkele uren zoet mee.

De joodse wijk is een zichtbaar en gevoelig stuk geschiedenis in de stad. Vroeger leefden hier duizenden joden in erbarmelijke omstandigheden. Hitler heeft de wijk nooit vernield omdat hij die wilde gebruiken als openluchtmuseum om met trots te kunnen tonen welk ras hij had uitgemoord. Daardoor kunnen we vandaag nog steeds een deeltje van de joodse wijk bezoeken zoals ze vroeger was, met een toegangsticket weliswaar. Je kan er enkele huisjes, een van de oudste synagogen en een massagraf bezoeken. Houd rekening met de sabbat waardoor de wijk gesloten is op zaterdagen. 

Tegenwoordig is het grootste deel van de joodse wijk de rijkste buurt van de stad. In de Pariszkastraat vind je alle luxemerken zoals Gucci, Prada en Louis Vuitton. Ook op het Wenceslasplein vind je winkels van grote ketens en kleine boetiekjes. Praag is dus de perfecte shopbestemming. 

Een minder toeristisch plekje dat absoluut het bezoeken waard is, zijn het Wallensteinpaleis en -tuin. Dit paleis werd in de 17e eeuw gebouwd door Albrecht von Wallenstein en werd voor de helft gefinancierd door de koning. Voor de rest van het geld verkocht von Wallenstein geheime informatie van de staat. Wanneer de koning dat ontdekte, liet hij Albrecht von Wallenstein ophangen aan zijn eigen paleis.
Los van de geschiedenis is een serene plek met een speciale stalactietmuur en enkele unieke vogels. Ga er zeker eens binnen want de toegang is gratis en in de zomer worden er soms zelf kleine concerten gehouden.

Op zaterdagvoormiddag kan je in Naplavka, aan het water, terecht voor een boerenmarkt. Daar kan je terecht voor vers en lokaal eten en het is er leuk om de sfeer eens op te snuiven.

Eten

Je kan in Praag op zoveel plaatsen terecht voor heerlijk eten, maar zoals in alle andere steden zou ik restaurants op grote pleinen vermijden want die zijn vaak veel te duur. Het is bovendien gebruikelijk om een fooi te geven.

Mijn favoriete restaurants waren:

 1. Manu voor een middag of avond met heerlijk Italiaans eten.
 2. Sia is een groot en bekend aziatisch restaurant van uitstekende kwaliteit. Je reserveert er wel best tenzij je alleen bent.
 3. Voor een streling van de smaakpapillen moet je bij Mlýnec zijn bij de Karelsbrug. 
 4. Heb je trek in authentiek Mexicaans? Dan moet je bij Agave zijn.
 5. Om een pintje te pakken tussen de locals ga je best naar Dva Khaouti.
 6. Je kan bij Bistro Monk terecht om je reis af te sluiten met een gezellige brunch.

Dit was mijn reis gedurende twee weken door Oost-Europa met de trein.
Als je meer reisverhalen en -tips zoekt, houd dan mijn pagina in de gaten!

Neem contact op: bij vragen of opmerkingen kan je mij contacteren op: livia.vande.walle@student.ehb.be