5 december 2023

Masters of Media The Young Wolves Edition: Joppe Nuyts is onderzoeksjournalist bij dpg Media

Woensdag 26 oktober is Joppe Nuyts te gast op onze campus Kanal in de reeks Masters of Media The Young Wolves Edition. Nuyts is onderzoeksjournalist bij VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws.
door redactie 1 – Foto Gregory van Gansen

Copyright Gregory van Gansen

De 26-jarige Joppe Nuyts uit Brasschaat heeft een bachelordiploma Toegepaste Taalkunde en een masterdiploma Journalistiek. Hij koos voor Journalistiek zonder al te veel verwachtingen, maar werd voor hij het wist verliefd op research en het journalistieke proces. 

Nuyts begon zijn journalistieke carrière in 2018 als eindredacteur Regio Sport bij Het Laatste Nieuws. Daarna werkte hij op verschillende redacties bij de VRT. Zo was hij aan de slag bij Karrewiet en de algemene cultuurredactie. Ook werkte hij als factchecker bij DPA, het Duits persagentschap. In 2020 keerde Nuyts terug naar DPG Media. Daar werkte hij eerst op de redactie van Telefacts NU, sinds een jaar maakt hij deel uit van de onderzoekscel van News City. Samen met Faroek Özgünes, Jonas Muylaert en Evi De Witte neemt hij maatschappelijke problemen onder de loep. 

Undercover bij Post NL
Als onderzoeksjournalist is Nuyts het meest bekend van zijn undercoverwerk bij PostNL. Hij ging toen twee maanden als chauffeur aan de slag bij het pakjesbedrijf en stelde daar meerdere inbreuken tegen zwartwerk en deeltijdse arbeid vast. Hij bracht er ook kinderarbeid en uitbuiting aan het licht. De reportage over het postbedrijf sloeg bij ons in als een media-bom en leidde tot sociale inspecties in verschillende depots van ons land. De reportage kreeg een nominatie voor de Belfius Persprijzen onder de categorie ‘coup de coeur’.

Naast zijn werk bij PostNL is Nuyts ook trots op zijn andere verwezenlijkingen. Zo werkte hij als researcher mee aan het onderzoek over intimidatie bij de thuiszorg en zocht hij naar getuigenissen over de zedenfeiten van TikTokker Glen Van Ranst om deze dan door te spelen aan de politie en zo het proces te versnellen.

Multimediaal
Aangezien hij onderzoeksjournalist is, zal het je niet verbazen dat hij speuren naar de waarheid super boeiend vindt. Alles moet volgens hem kloppen, zowel de verhalen als de beelden. Hij zorgt er altijd voor dat hij multimediaal te werk gaat en dat er altijd een video, online- en radiostuk kan gemaakt worden van zijn materiaal.

Hij kroop geleidelijk aan in de rol van undercoverjournalist omdat hij het meest onzichtbare profiel had op de redactie van DPG Media. Vanwege de enorme media-aandacht dat hij afgelopen jaar voor zijn journalistiek werk kreeg, zal hij niet meer langdurig undercover kunnen gaan. Nuyts ziet zichzelf nog lang niet vertrekken bij DPG Media en is momenteel bezig met een nieuw journalistiek project dat top-secret is.