24 mei 2024

De Kluis in Molenbeek: sociale verbinding tussen diverse werelden

Nieuwe zomerbar L’Écluse is hotspot aan de Ninoofsepoort

Met de kandidatuur van Molenbeek voor de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa 2030’ kan de bruisende nieuwe kiosk ‘De Kluis’ in het stadspark aan de Ninoofsepoort al van tel zijn. Deze hotspot in het groen – op de grens van Molenbeek en het centrum van Brussel – verbindt verschillende werelden en culturen.
Tekst en foto’s Erika Čepė

Op de terrassen van de nieuwe zomerbar De Kluis is het aangenaam toeven bij een koude Brusselse pint en een lekkere hap uit de pop-up keuken in de kiosk. Vrolijke muziek klinkt gedempt uit de geluidsboxen, overstemd door het gezellige geroezemoes van het publiek dat hier in groten getale naartoe komt. Aan de picknicktafels die her en der onder de vrije hemel geplaatst zijn, is het aanschuiven om een plaats te bemachtigen. De stoelen rondom de andere tafeltjes onder het afdak van de kiosk zijn allang bezet, maar jovialiteit is hier troef: mensen staan met plezier een plekje af of schuiven even op om plaats te maken voor nieuwkomers. Dat valt wel op hier: er heerst een bijna familiale sfeer, alsof iedereen uitgenodigd is aan dezelfde feesttafel waar drankjes, cocktails en lekkere snacks naar wens worden opgediend. Een kom frietjes, een portie bitterballen of een goede fles rosé, het concept draait volledig rond delen en uitwisselen, over taal- en cultuurgrenzen heen.

Al in 2016 was er een initiatief ontstaan om als proefproject een eerste en tweede zomerbar te openen in verschillende wijken van Brussel, waarbij deze voor verbondenheid van de bevolking moesten zorgen. De guinguettes, zoals deze ook wel in de volksmond heten, kenden gelijk een groot succes en inmiddels zijn deze kiosken een vaste waarde in het Brusselse landschap en een aanrader bij mooi weer.

Buurt bij elkaar brengen
Op initiatief van Leefmilieu Brussel en onder toezicht van Aurore Poncin, verantwoordelijke voor groen-projecten van de stad Brussel, werd De Kluis op 28 april feestelijk ingehuldigd door de Brusselse minister van Leefmilieu, Alain Maron en burgemeester Catherine Moureaux van Sint-Jans-Molenbeek. Ook hier gelden weer dezelfde doelstellingen zoals bij de andere kiosken in de stad: de buurt bij elkaar brengen en zorgen voor sociale cohesie in een uitnodigend groen kader. Bij enquêtes hadden bewoners aangegeven dat ze graag in hun wijk een plek wilden waar het fijn vertoeven is. Op termijn gaan er gratis activiteiten aangeboden worden, die voornamelijk gericht zijn op vrouwen, kinderen en gezinnen. Yoga-sessies, concerten of repair-cafés zijn slechts een kleine greep uit het voorziene aanbod.

Het kleurrijke en gevarieerde aanwezige publiek geeft goed de multiculturele schakeringen van de bevolking weer. De zon is volop van de partij en vele gezinnen zijn naar het park getrokken om hier verbinding en spel te zoeken. Kleine kinderen lopen in alle vrijheid rond, volwassenen houden samen een oogje in het zeil voor hun kroost. Jongeren die op de weide komen voetballen, liefhebbers voor een verfrissend ijsje aan de ijskar die deel uitmaakt van het decor. Jonge dertigers die aan de lange tafels hun vrije avond vieren en met veel enthousiasme praten en gebaren. Een oudere dame zit een beetje afgezonderd aan een tafeltje en leest in een boek. Onbekenden raken aan de babbel en handen worden geschud. Nationaliteit, afkomst, inkomen of huidskleur, het is hier allemaal niet meer van belang. Er straalt veel levensvreugde van deze taferelen en in post-corona tijden biedt deze unieke sociale plek warmte, verbinding en ouderwetse gezelligheid.