24 mei 2024

Eric Goens: Van gastheer in Het Huis naar gast bij Masters of Media

Journalist en reportagemaker Eric Goens is woensdag 11 november te gast in de reeks Masters of Media van de opleiding journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel. Hij is onder andere gekend van Het Huis, waarin hij bekende Vlamingen uitnodigt om er hun levenservaring te delen. Nu worden de rollen omgekeerd en zal Goens vertellen over zijn ervaringen als journalist en succesvol televisiemaker.
door redactie Erasmix / foto’s copyright VRT

Eric Goens bij Het Huis. Copyright VRT

Eric Goens, geboren op 21 april 1969 in Nieuwpoort, is een vooraanstaande figuur in de Vlaamse mediawereld. Hij had al tientallen jaren ervaring in de journalistieke wereld toen hij  in 2011 Het Nieuwshuis oprichtte, dat in 2021 herdoopt werd tot Bargoens. Dit productiehuis heeft al heel wat geprezen documentaires en reportages op zijn naam staan, waaronder Kroost, Molenbeek, en Niveau 4.

Storyteller
Na zijn studies politieke wetenschappen en journalistiek, begon Goens aan zijn professionele loopbaan als journalist. Zo werkte hij onder andere bij De Morgen, Humo en de VTM-nieuwsdienst. Bij VTM werd hij ook directeur Informatie. In 2011 begint Goens zijn eigen productiehuis. Zijn ervaring in de journalistiek zorgde voor een sterke basis in het vertellen van en het luisteren naar persoonlijke verhalen, wat van onschatbare waarde zou blijken voor zijn televisiewerk. Goens toont zich al jaren een meester in het storytellen.
De sterkte in Goens’ werk is zijn vermogen om gewone mensen en hun verhalen te verheffen tot buitengewone televisie. Eric Goens maakte talloze documentaires en televisiereeksen met diepgaande inzichten uit het leven van gewone mensen, met vaak ontroerende en emotionele impact op het publiek.

Eric Goens laat zijn gasten hun ziel laat blootleggen in een huis in Zuid-Afrika. Copyright VRT

Het Huis
Zo werd Het Huis een van zijn meest succesvolle projecten. In het programma worden bekende Vlamingen 24 uur lang afgezonderd van de buitenwereld in een huis, waar camera’s en microfoons alles tot in het detail registreren. Dit levert intieme en persoonlijke portretten op van de gasten.
Maandag 6 november 2023 mocht Goens zijn zeventigste gast, Mathias Vergels, ontvangen. Het programma kwam tot stand na de oprichting van zijn productiehuis Het Nieuwshuis en heeft de reputatie van Goens als meesterlijke verhalenverteller verder versterkt.

Een samenvatting van Het Huis met Mathias Coppens

Mediafiguur
Eric Goens blijft een invloedrijk figuur in de Vlaamse media en blijft het publiek keer op keer verrassen met zijn boeiende verhalen en unieke benadering van televisieproductie. Met een indrukwekkende carrière van journalist , eindredacteur en zaakvoerder. Het boeiende verhaal van zijn carrière tijdens de Masters of Media zal de studenten zeker inspireren.