Er werken steeds minder mannen in het onderwijs. Dat is vooral opvallend in kleuterscholen, waar slechts zes procent van de leerkrachten mannen zijn. In basisscholen is dat zeventien procent. Een van hen is meester Joery (31): “Mijn voorganger was een vrouw en de leerlingen reageerden verbaasd toen ik binnenkwam.”
Slechts 7.754 van de 47.770 leerkrachten in het lager onderwijs zijn man, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse onderwijsadministratie. Een van hen is Joery De Weerdt, die drie jaar geleden aan de slag ging in kleuter- en basisschool De Bron in Leuven. “De enige mannelijke collega die ik heb, is de turnleerkracht. De andere zestien leerkrachten zijn allemaal vrouwen”, zegt hij. “Alle sollicitanten zijn vrouwen, dus de directie heeft geen andere keuze dan een vrouw aan te nemen. Jammer, want mannen werken op een andere manier met kinderen.”
Een rondvraag op de speelplaats leert dat ook de leerlingen graag meer variatie willen. “Meesters laten ons vaker lachen, dus ik zou het leuk vinden vaker van hen les te krijgen”, zegt Adam (11).
Volgens onderwijsjournalist Jeroen Permentier trekt het beroep weinig mannen aan omdat het een lage status heeft: “Er zijn weinig uitdagingen, doorgroeimogelijkheden en een te lage verloning, waardoor minder mannen zich aangetrokken voelen om voor de klas te staan. Vrouwen stemmen hier sneller mee in.”
Vraag is of leerlingen – vooral jongens – behoefte hebben aan meer mannelijke rolmodellen. “Jongens zien natuurlijk minder mannen voor de klas staan”, zegt Permentier. “Ik denk dat het een aanwinst zou zijn als meer mannen voor dat beroep zouden kiezen, tegelijkertijd denk ik niet dat je dat moet overschatten. Ook een vrouw kan een rolmodel zijn voor een jongen.” Hij benadrukt ook dat niet genderdiversiteit, maar het algemene tekort aan leraren het hoofdprobleem is van ons onderwijs.
Luister hier naar de audioreportage
Meer verhalen
Arnaud De Decker: “Je moet echt wel geschift zijn om deze job te doen, tenzij je niet aan de gevaren denkt.”
Steeds meer Vlaamse ouders kiezen voor thuisonderwijs
Op zoek naar de Belgische friet