Meer dan 170.000 mensen in ons land hebben een beademingsapparaat nodig om te slapen. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv). Het gaat om een toename van dertig procent in vijf jaar tijd, zo berichtte Le Soir.
Recente cijfers van het Riziv (tot 2022) tonen aan dat 171.280 mensen met het centraal slaapapneusyndroom (CSAS) een vergoeding kregen voor hun behandeling. Dat is een stijging van ruim dertig procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Er zijn dus steeds meer patiënten die slapen met behulp van een machine. Een van hen is Lieven Arijs (67), hij kreeg bijna tien jaar geleden de diagnose slaapapneu. Dat is een stoornis waarbij mensen tijdens het slapen een ernstig verzwakte ademhaling hebben of minstens tien seconden geen lucht krijgen. Door zijn gebrek aan slaap kreeg Arijs zelfs hartproblemen. Maar dankzij zijn beademingsapparaat is dat verleden tijd. “Het is een heel ander leven”, zegt hij.
De groei in de behandeling van slaapapneu heeft verschillende oorzaken. Een deel kan worden toegeschreven aan een groter bewustzijn bij artsen. Daarnaast draagt onze zittende levensstijl bij aan een toename van obesitas, wat het risico op CSAS verhoogt, evenals het gebruik van alcohol en tabak.
Stijging
Het is van cruciaal belang bij de behandeling om een gezondere levensstijl aan te nemen, waaronder gewichtsverlies, stoppen met roken en drinken, en regelmatige lichaamsbeweging. Voor de ernstig getroffen patiënten wordt beademing aangeboden via CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). Dat is een masker dat verbonden is met een apparaat dat lucht onder verhoogde druk levert, om de bovenste luchtwegen open te houden.
Een CPAP zorgt niet alleen voor een goede nachtrust, maar ook voor een verbeterde gezondheid in het algemeen. Dat zegt ook Jan Uytterhoeven van VitalAire. Hij levert beademingstoestellen aan ziekenhuizen en patiënten. Uytterhoeven ziet zelfs een nóg grotere toename, hij leverde bijna 56% meer toestellen in een tijdspanne van slechts vier jaar: “Tussen 2018 en 2022 spreken we over een stijging van 90.000 patiënten naar 160.000.”
Kijk hieronder naar de reportage over beademingsapparaten bij slaapapneu:
Meer verhalen
Arnaud De Decker: “Je moet echt wel geschift zijn om deze job te doen, tenzij je niet aan de gevaren denkt.”
Steeds meer Vlaamse ouders kiezen voor thuisonderwijs
Op zoek naar de Belgische friet