Deze voorbije winter overleed een kwart van de bijen. Dat is dramatisch, want volgens het Vlaams Bijeninstituut (VBI) verliezen imkers tijdens een winter gemiddeld tien procent van hun bijen.
“Ik ben twee van mijn acht bijenkasten verloren. Sommige imkers zijn zelfs al hun bijen verloren,” getuigt Karine Van Vaerenbergh, imker en voorzitter van de Imkersbond regio Kortenberg. “Ondanks het uitblijven van een harde winter, hebben er toch uitzonderlijk veel bijen de winter niet overleefd. Er zijn verschillende redenen voor bijensterfte.” Jan Van Malderen van Be My Honey, een ambachtelijke imkerij in Baardegem, bevestigt dat de oversterfte veel oorzaken heeft, waardoor het moeilijk is de vinger op de wonde te leggen.
Volgens Van Vaerenbergh is het gebruik van insecticiden schadelijk voor de bijen: “Vooral particulieren spuiten deze. De landbouw is zich al bewust van de negatieve impact en is al grotendeels overgeschakeld naar andere middelen.” Ook de klimaatverandering is nefast voor de bijenpopulatie. “Door de zachte temperaturen vliegen ze uit in de late herfst, winter en vroege lente, maar dan is er niets voor handen dat als voedsel kan dienen. Bijen hebben zowel stuifmeel als nectar nodig om te overleven,” verklaart Van Vaerenbergh.
Boze beestjes
Van Vaerenbergh wijst naar de Aziatische hoornaar, die zou veel meer insecten consumeren dan de inheemse Europese hoornaar. “Ze eten bijen, vlinders, kevers, enzovoort. Dat leidt tot sterfte in de kas, waardoor ze niet sterk genoeg zijn om de winter te overleven.” Het exotische insect is niet het enige beestje dat roet in het eten gooit. “De varroamijt kruipt in de kasten en zuigt sappen uit de larven. Dit zorgt er dan voor dat er zwakke bijen geboren worden,” zegt Van Malderen.
Laatbloeiers
De situatie ziet er niet rooskleurig uit, maar het lot van de bijen is nog niet bezegeld. We kunnen de bijen helpen door bloemen en struiken te planten die bloeien in de late herfst of in de vroege lente. Imker Van Vaerenbergh stelt voor om in de lente vroeg genoeg te starten met het vangen van de koninginnen van de Aziatische hoornaars.
Meer verhalen
Arnaud De Decker: “Je moet echt wel geschift zijn om deze job te doen, tenzij je niet aan de gevaren denkt.”
Steeds meer Vlaamse ouders kiezen voor thuisonderwijs
Op zoek naar de Belgische friet