24 mei 2024

De toekomst van schooluniformen volgens de fabrikant: “Het moet blijven, de jeugd heeft dit nodig”

Steeds meer middelbare scholen die bekend staan om hun uniformen breken met deze traditie. Zo heeft de Gentse middelbare school Nieuwen Bosch al afstand gedaan van het grijze uniform, terwijl het Sint-Andreaslyceum in Brugge ook overweegt om hun typische kledij af te schaffen. Deze beslissing stuitte op verzet van zowel leerlingen als ouders. Staan uniformscholen op het punt om verleden tijd te worden? 

Het idee van een uniform op school gaat gepaard met geklede broeken, plooirokjes, overhemden en stropdassen. Al deze kledingstukken zijn voorbeelden van uniformen die al decennialang wereldwijd te zien zijn in scholen. Toch zijn er in ons land slechts een handvol scholen die nog een strikt uniform hebben. Het afschaffen van deze uniformen lijkt de populariteit van scholen nochtans niet direct te verminderen. “We hebben de uniformen een tijd afgeschaft in de hoop om nog meer inschrijvingen te krijgen, maar dat bleek niet het geval te zijn”, zegt Katleen De Temmerman, directrice van Instituut Stella Matutina. Nu bloeit de school dus gewoon voort met leerlingen in hun blauwgekleurde outfits.

Toch werd er vroeger veel meer gewerkt met schooluniformen, en daar was een reden voor.  Onderwijsadviseur Steffie De Baerdemaeker legt uit dat onderwijs vroeger werd gezien als een gestandaardiseerd proces, waarbij formaliteit werd nagestreefd. “Het doel was om zoveel mogelijk studenten te laten ‘uitkomen’ als soortgelijke producten”, zegt ze. “Ze dachten dat wanneer iedereen hetzelfde zou dragen, de leerlingen zo gelijk mogelijk zouden afstuderen.”

Een tevergeefs streven? 
Vandaag worden uniformen op school nog steeds gehandhaafd vanwege het argument van sociale gelijkheid. Het principe is dat alle studenten gelijk moeten zijn. “Of het werkelijk bijdraagt aan sociale gelijkheid?” vraagt De Baerdemaeker zich af. “Daar kun je volgens mij wel enkele vraagtekens bij plaatsen, en dat is ook wat steeds meer scholen nu doen.”

Bernard Herbert ontwerpt uniformen van onder andere het Sint-Bavohumaniora in Gent en het Sint-Fransiscusinstituut in Brakel. Hij betreurt dat uniformen steeds vaker in de kast blijven liggen. “Een uniform creëert een gemeenschappelijk gevoel onder de leerlingen. Ze gaan een zekere fierheid hebben op hun school”, zegt hij. “De jeugd heeft dit nodig. Ze willen allemaal toebehoren tot een bepaalde groep.”

Bekijk hieronder onze videoreportage: