24 mei 2024

Kunst in metrostation Hallepoort eert vrouwelijke kunstenaars voor Internationale Vrouwendag

Op vrijdag 8 maart worden vrouwen over heel de wereld extra in de bloemetjes gezet. In het kader van Internationale Vrouwendag werd een nieuw kunstwerk van Natacha Mercier onthuld, ‘Nuits blanches’. Brussel Mobiliteit en de MIVB zetten zo hun vrouwelijke nachtwerkers in de schijnwerpers.

©MIVB

“Brussel wil meer zichtbaarheid geven aan vrouwen in de openbare ruimte in het algemeen. Eén van de manieren om dat te doen is door kunstwerken van vrouwelijke kunstenaars in de metrostations te hangen,” vertelt Inge Paemen, woordvoerder van Brussel Mobiliteit. 

‘Nuits blanches’ wordt tentoongesteld in metrostation Hallepoort op het perron van metrolijnen 2 en 6. Het is een reeks portretten van Brusselse nachtwerkers: dispatchers, tunnelinspecteurs, wegenwachters, enzovoort. Natacha Mercier’s portretten zijn een ode aan de arbeiders van Brussel Mobiliteit en de MIVB die ‘s nachts hard aan het werk zijn om een vlotte mobiliteit in de drukke hoofdstad te garanderen.

Mannenjob 

Voor Sara-Lynn Millis van Amazone, een Brusselse vzw voor gendergelijkheid, is het alvast een goede zaak. “Het is heel fijn dat ze -in dit geval letterlijk- de vrouwen in het licht zetten, vooral in een sector waar vrouwen vaak minder aanwezig zijn. Zo wordt getoond dat zij die jobs ook kunnen doen.” Paemen bevestigt dit: “Heel vaak wordt gedacht dat nachtelijke metrowerkers enkel mannen zijn, maar we hebben ook heel wat vrouwelijke ingenieurs, projectleiders en arbeiders in dienst.”

Sara-Lynn Milis werkt bij Amazone, een vzw die strijdt voor gendergelijkheid.

“De kunstwerken herinneren ons eraan dat vrouwen even goed een plaats verdienen in de publieke ruimte,” aldus Millis. Het is bovendien niet de eerste keer dat Brussel vrouwen eert in de openbare ruimte, vertelt Paemen: “We geven ook nieuwe namen aan openbare plaatsen, de Annie Cordytunnel of de Suzan Danielbrug zijn daar zo’n voorbeeld van.”