24 mei 2024

Lierse woonzorgcentrum omarmt puppy’s voor welzijn van bewoners

Woonzorgcentrum Paradijs in Lier  zette een eerste stap voor een innovatief project waarbij ze puppy’s laten socialiseren met de bewoners van het WZC.
Tekst & foto’s Luna Vera

Peter Van Ransbeeck met een van de bewoners en een hond.

In het woonzorgcentrum ‘Paradijs’ in Lier laten ze zes weken oude bordercollies kennismaken met de bewoners. Dit is een leerproces voor de hondjes, omdat ze zo gewend raken aan menselijk contact. Voor de bewoners is dit ook goed. Het bezoek van de diertjes doorbreekt de dagelijkse sleur. “Wij geloven hier heel sterk in de toegevoegde waarde van dieren in de zorg”, zegt Peter Van Ransbeeck, zorgcoördinator van WZC Paradijs. “Dit in de twee betekenissen van het woord. Enerzijds omdat dieren ervoor kunnen zorgen dat er rust komt bij bewoners. Anderzijds kunnen we die mensen laten zorgdragen voor deze dieren.” Van Ransbeeck werkt voor dit project samen met zijn collega’s van ‘Begeleiding wonen en leven’.
De puppy’s werden warm onthaald door de bewoners. Zo is Marie-José (90) heel enthousiast: “Ik vind dat hier heel mooi. Wij hebben zoveel mogelijk van deze dingen nodig. Dit nu met die hondjes, dat is heel goed.” Ook Roger (75) was fan van het bezoek: “Ik heb vroeger altijd een hond gehad en ik vind dat fantastisch dat die hier eens langskomen.”
 Bij de medewerkers van het woonzorgcentrum Paradijs is het effect van het bezoek van de dieren duidelijk. “Ik zie heel veel vreugde”, zegt Meloika Campenaerts. “Ook tranen, geluk, alles is zichtbaar. Het initiatief biedt zeker een meerwaarde.”

Christina gaat elke week wandelen met hond Mia.

Therapiehond
Peter Van Ransbeeck is al een poosje bezig met het trainen van zijn eigen hond Mia. Met de hulp van de bewoners is Mia een therapiehond geworden. Zo wandelt Christina (73) iedere week met Mia rond in het woonzorgcentrum. “Wij gaan van gang naar gang en gaan de mensen begroeten,” vertelt Christina. Ze wandelt al een kleine vier maanden rond met haar hondenvriend Mia. Van Ransbeeck ziet dat dit heel belangrijk is voor Christina en dat dit een positieve invloed heeft op haar gezondheid: “Mia en Christina gaan samen ook buiten op stap en dat is heel fijn om te zien.”

Toekomst
Peter Van Ransbeeck ziet een mooie toekomst voor dit project van WZC Paradijs. “Het ideaal is om in het WZC een afdeling te creëren waarbinnen bewoners samenwonen omwille van hun talenten of interesses”, zegt hij. “In dit geval dus als ze graag met honden omgaan, hen laten samenleven. Vanuit hun gemeenschappelijkheden kan een soort therapiehondencentrum ontstaan, waar de residenten ook een steentje kunnen bijdragen aan de opleiding van de honden.”
 Ouderen worden nu vaak in groepen opgedeeld omwille van hun zorgbeeld. WZC Paradijs wil hier tegen de oude normen en waarden ingaan en nieuwe ideeën uitproberen. Iets waar vele mensen in woonzorgcentra blijkbaar echt behoefte aan hebben.