23 juli 2024

Start to run: maak werk van je goede voornemen

“Start To Run” is een digitale reis door de wereld van hardlopen, vooral gericht op beginnende hardlopers, om hen te motiveren om hun nieuwjaarsvoornemen dit jaar écht om te zetten in de praktijk. Dit digitale verhaal neemt je mee door verschillende hoofdstukken: van waardevolle tips van een sportcoach tot het verkennen van diverse loopevenementen, van het omgaan met blessures tot het ontdekken van handige apps die je ondersteunen bij je training. Ook meer informatie over de bestaande looprecords en de juiste schoenen zal je onderweg passeren. Tot slot loop je al eens visueel mee met een loopclub, de eerste loopstappen zijn dus na je digitale reis al gezet.
door Isaura Meert

Klaar voor? Let’s start to run!

Op 1 januari hoor je elk jaar wel eens het voornemen “Dit jaar begin ik écht met lopen” aan de feesttafel. Maar hoe zet je dat voornemen nu écht eens om in realiteit? Ik vroeg Cédric Callebaut – Performance Coach bij De Musculatuur – om tips en tricks voor beginnende lopers.

Loopevenementen

Nu het gelukt is om je goede voornemen om te zetten in de praktijk, kijk je misschien al uit naar een specifiek doel. Elke maand staan er in Vlaanderen een heleboel verschillende loopevenementen op de planning. Het werkt vaak motiverend om naar een specifiek doel toe te trainen, zoals bijvoorbeeld een loopwedstrijd in de buurt. Bovendien zorgt de adrenaline en sfeer van zo’n evenement vaak voor meer energie, waardoor het lopen vlotter gaat.

Hieronder vind je een overzicht terug van een populair loopevenement per Vlaamse provincie.

Lopen heeft heel veel voordelen, maar er is ook een risico op blessures. Het is altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren, ook tijdens het lopen.
Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende blessures met meer uitleg over wat ze inhouden, hoe je ze kunt behandelen en – beter nog – ze kunt voorkomen:

Voor beginnende lopers zijn er tal van handige apps om je vooruitgang te meten of te plannen. Hieronder heb ik er enkele opgesomd:

Een wereldrecord verbreken is misschien nog iets te ambitieus als beginnende loper, maar er is natuurlijk niets mis met dromen! Wat zijn de wereldrecords in het lopen en wanneer zijn die het laatst verbroken? Een tijdlijn als overzicht:

Afhankelijk van welk soort loop je wil doen, heb je aangepaste schoenen nodig. Er is een verschil tussen schoenen voor een trail-, piste of hardlooptraining. Daarnaast hebben ervaren lopers ook nog een ander soort wedstrijdschoenen.
Hier zie je duidelijk het verschil tussen een hardloopschoen en een trailschoen:

Trailschoenen hebben heel veel grip op de zool. Ze zijn steviger, zwaarder en hebben een ruw oppervlak. De schoen komt duidelijk hoger, om de enkel te verstevigen en beschermen. Dat is belangrijk voor trailparcours, omdat je enkel dan meer schokken opvangt en je meer grip nodig hebt voor de ondergrond van het parcours.

Wegschoenen (voor de gewone weg) zijn tegenover trailschoenen minder zwaar. Ze geven minder grip en stevigheid, omdat dit op een gewoon parcours niet zo hard nodig is als bij een trail.

Trainingschoenen zijn doorgaans zwaarder dan wedstrijdschoenen, die vaak een carbonzool hebben. Wedstrijdschoenen worden gekenmerkt door een zool die veel schuim bevat, in combinatie met carbon. Dat geeft een verend effect. Wel gaan trainingschoenen langer mee dan wedstrijdschoenen.

Pistelopers lopen dan weer met schoenen met spikes op de zool.

Wil je graag beginnen te lopen, maar vind je geen loopbuddy om je te vergezellen of motiveren? Dan is aansluiten bij een loopclub dé oplossing. Loopclubs vind je in verschillende steden en ook op sociale media wordt het een steeds grotere hype om een loopclub op te richten of bij een club aan te sluiten.

Ik ging langs bij het joggingteam van de Atletiek Land van Aalst (ALVA). Een groep mensen zit er middenin hun programma van Start To Run.