20 juni 2025

Erasmix

Mediaplatform voor studenten

Discriminatie bij de LGBTQIA+-gemeenschap op de werkvloer 

Inkom Job Day in de Karmelietenstraat

Brussels, niet hetero en op zoek naar werk? RainbowHouse Brussel, een organisatie voor seksuele diversiteit, probeert met hun Job Day mensen uit de LGBTQIA+-gemeenschap te koppelen aan inclusieve werkgevers. “Het doel van deze jobbeurs is om te tonen dat deze bedrijven klaar zijn voor verandering”, zegt Xavier Wyns, co-coördinator van RainbowHouse Brussels. 

Een streepje achtergrondmuziek en een drankje van de bar zorgen voor een aangename sfeer terwijl de geïnteresseerden een kijkje nemen bij negen standjes. Er zijn grote namen aanwezig zoals Apple, Actiris en voor de eerste keer ooit, Defensie. “Gay, lesbisch of transgender, voor ons is iedereen welkom bij Defensie,” zegt hun woordvoerder op de beurs, “We zijn een weerspiegeling van de maatschappij.” 

“Een trans vrouw kan haar werk uitstekend doen en toch ontslagen worden door haar werkgevers wanneer die erachter komen dat ze transgender is”, zegt Frank Schellings van RainbowHouse Brussels. Transpersonen blijven vaak onterecht de stempel “moeilijk” of “uitdagend” krijgen, wat het voor werkgevers een grote stap maakt om hen aan te nemen. Ze citeren vaak vrees voor de reactie van de rest van het team als reden. “Veel bedrijven hebben watervrees, maar inclusie is een toegevoegde waarde voor ondernemingen”, zegt Schellings. Onderzoek bewijst dat bedrijven die werken met een inclusiviteitsbeleid beter presteren. “Alleen weten vele bedrijven niet hoe ze hieraan moeten beginnen.” 

Volgens het Transgender Infopunt zijn trans mensen vaak bang om te solliciteren uit angst voor discriminatie en pesterijen. Dit blijkt ook uit enkele gesprekken met werkzoekenden en werkgevers op de beurs. Ze raken ontmoedigd wanneer ze bij het solliciteren worden afgewezen door hun genderidentiteit. De werkloosheidscijfers liggen bij deze bevolkingsgroep dus ook hoger dan gemiddeld. Haat tegen de LGBTQIA+-gemeenschap is soms moeilijk te herkennen. Het gebeurt niet altijd openlijk en komt vaak voor in de vorm van humor of parodie. Dit kan zorgen voor een transfoob klimaat en normaliseert dit soort haatdragend gedrag. 

Zeven procent van LGBTQIA+-mensen ervaart volgens cijfers van het ABVV nog steeds discriminatie op de werkvloer. Om dit tegen te gaan zijn er sinds 2021 praktijktesten tegen dergelijke discriminatie in België.  LGBTQIA+-mensen op de beurs betreuren het dat een dergelijk inclusiviteitsinitiatief nog steeds nodig is. Volgens hen zou een goed inclusiviteitsbeleid het absolute minimum moeten zijn dat men van bedrijven mag verwachten, aangezien discriminatie op de werkvloer bij wet verboden is.