25 juni 2024

Mensen in Brussel : Khammal Mohammed

“Mijn naam is Khammal Mohammed en ik ben 35 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Brussel. Mijn ouders zijn ook beide geboren en getogen in Brussel en hebben hier ook hun leven lang gewerkt. Mijn grootouders zijn in de tijd opgeroepen vanuit het buitenland om in België te komen werken. Mijn ene grootvader heeft in de mijnen gewerkt en mijn andere in de bouw en heeft zo bijgedragen aan de bouw van bijvoorbeeld het noordstation en de metrolijnen van Brussel. Ik ben dus hier opgegroeid en vandaag ben ik al twintig jaar restaurateur-kok. Ik heb al in verschillende restaurants vis en zeevruchten bereid zoals het Renaissance hotel op het Luxemburgplein en Stirwen samen met de Belgisch-Franse maître Alain Troubat. In mijn leven heb ik het spirituele geloof in Brussel gevonden en ook in Marokko. Ik bezoek vaak moskeeën en daar ga ik bidden en ik houd ook van kerken bezoeken. Ik vind architectuur gaaf, ik vind dat magnifiek, je kan zien dat er vroeger een geloof was, want als de mens dit soort gebouwen heeft kunnen bouwen is dat omdat hij geloofde. Hij had een zekerheid en een geloofsovertuiging en dat zie je in de bezieling van de gebouwen. Jammer genoeg zijn de kerken tegenwoordig omgevormd tot discotheken (lacht). Dat is goed voor de jongeren, maar voor de ouderen is dat een beetje spijtige zaak. Maar goed laten we hopen op de omkeer hiervan en de teruggave van de kerk aan zijn eigenlijke bezoekers. Ik heb vooralsnog geen vrouw en kinderen, maar als God het wil, inshallah, reken ik er wel op om op een dag een gezin te hebben.”
(opgetekend door Bruno Nijkamp)