5 december 2023

Masters of Media The Young Wolves edition: VRT-reportagemaker Karine Claassen gaat geen enkel onderwerp uit de weg

Hoog bezoek woensdag 14 december op campus Bloemenhof. Voor deze Young Wolves editie van Masters of Media komt de 32-jarige reportagemaker, journalist en VRT-presentator, Karine Claassen, op bezoek.
door redactie 2 – foto’s VRT


Karine Claassen – naast tv-maker ook een jonge mama – is bekend van de docuseries over taboe-onderwerpen zoals racisme en de dood. Je kent haar misschien van de succesvolle series Dwars door Amerika, Afscheid en Het Leven in Kleur.

Karine Claassen praat in Het Leven in Kleur met tientallen mensen van kleur over het racisme dat zij meemaken. FOTO VRT

Van Salzburg tot India
Momenteel werkt ze voor de VRT, maar ooit begon ze als studente kunst- en theaterwetenschappen in Gent. Vervolgens trok Claassen naar Salzburg om een danscarrière uit te bouwen, maar ze besefte al snel dat ze op een andere manier verhalen wou vertellen. Ze belandde aan de Erasmushogeschool Brussel en behaalde een professionele bachelor in de Journalistiek. Ze liep stage bij Knack, het Fonds Pascal Decroos en de VRT.
Bij die laatste had ze graag aan de slag gegaan, maar ze hadden geen job in de aanbieding op dat moment. Claassen had alles uitgestippeld om een jaar rond te reizen in India, maar vier dagen voor haar vertrek kreeg ze dan toch een telefoontje van de VRT waar ze geen nee tegen kon zeggen. In 2012 begon ze als journaliste voor Terzake en De Afspraak. Sinds 2016 maakt ze documentaires voor de zenders Eén en Canvas. Ze is vooral bekend om haar aangrijpende humaninterest-reeksen. Daarin gaat ze geen enkel onderwerp of taboe uit de weg.

Sober maar indrukwekkend
Claassen werd onder het grote publiek bekend door haar docureeks Dwars door Amerika. Daarin trekt ze van New York naar Los Angeles en gaat ze op zoek naar leeftijdsgenoten en hun verhaal. Ze wil weten hoe de doorsnee Amerikaan leeft in een land en periode waar Trump aan de macht is.
Haar tweede bekende project is de aangrijpende reeks Afscheid waarin ze vijf jonge mensen volgt tijdens de laatste maanden van hun leven. Zo weet Claassen op een sobere, maar indrukwekkende manier de dood toch bespreekbaar te maken.
In haar vijfdelige reeks Het Leven in Kleur belicht de journaliste racisme in ons onderwijs, onze justitie, onze samenleving en eigenlijk in ons allemaal. Dit doet ze door in dialoog te gaan met mensen van kleur.

Recent was Karine Claassen ook te zien op Canvas in de tafelquiz ter ere van het 25-jarig bestaan van de zender. Ze nam deel in het team Duiding en samen met Ivan De Vadder, Rudi Vranckx en Gilles De Coster eindigde ze op de derde plek met 75 punten. De quiz kun je herbekijken op VRT max.