5 december 2023

Vie Féminine Bruxelles: Vive la vie, vive des femmes!

De strijd voor vrouwenrechten wordt al meerdere generaties gestreden. Het feit dat de vrouw in onze maatschappij nog steeds te maken krijgt met geweld en discriminatie vinden de dames van Vie Féminine Bruxelles hallucinant. Ze voeren dan ook al een jarenlange strijd voor de emancipatie van de vrouw in Brussel en Wallonië. Om vrouwen over heel België te bereiken, brengen ze het tweemaandelijks magazine Axelle uit. Verder organiseren ze wekelijkse ateliers om vrouwen dichter bij elkaar te brengen.
Tekst en foto’s Myrthe Higgins

Vie Féminine Bruxelles is een feministische organisatie die een continue strijd voert tegen het patriarchisme, racisme en kapitalisme waarmee onze moderne samenleving dagelijks te maken krijgt. Al meer dan 100 jaar staan haar leden voor de emancipatie van de vrouw in Brussel en Wallonië.

Hoe laten deze progressieve dames hun stem horen? En waarom is het belangrijk dat er organisaties als Vie Féminine Bruxelles bestaan?

Café des femmes
Het is halftien ‘s ochtends wanneer verschillende vrouwen stilaan de achterkamer van een oud herenhuis in Jette binnenwandelen. Ze zijn er voor café des femmes, een wekelijkse activiteit georganiseerd door Vie Féminine Bruxelles. Nadat iedereen een tasje dampende koffie of een verse koffiekoek heeft kunnen bemachtigen, ontstaan er op verschillende plekken rond de tafel boeiende conversaties.

Terwijl Blerime en Laurence napraten over het dansatelier, dancer libre,dat ze vrijdag in Molenbeek bijwoonden, kletsen Katja en Jasmina over hun jeugd. Ze bespreken de verschillen tussen zichzelf en hun broers die ze van kleins af aan al voelden. Het feit dat zij niet met auto’s mochten spelen en al zeker niet tot laat buiten mochten blijven terwijl hun broers dit wel mochten, herleiden ze vandaag naar ‘ingeburgerde discriminatie’.

Seema en Breshna, twee Afghaanse vrouwen die nieuw zijn in de organisatie, luisteren aandachtig. Het is de derde week dat deze dames aanwezig zijn bij café des femmes. Ze willen hun Frans verbeteren en zijn gefascineerd door de ambitie van de aanwezige vrouwen die zich al langer bezighouden met de strijd voor de gelijkheid van de vrouw.

Plots vraagt Katja de aandacht op haar te vestigen. Ze is hoofdanimatrice bij Vie Féminine Bruxelles Jette en wil graag een aankondiging doen. Volgende week dinsdag is het geen café des femmes, maar krijgen de dames een uitleg over de aangepaste afvalophaling die binnenkort in Brussel van start gaat. Deze infosessie toont de veelzijdigheid van de organisatie. Vrouwen kunnen er niet enkel terecht om bij te praten, ze kunnen er informatie vergaren en ook ateliers volgen om nieuwe vaardigheden te leren.

Wanneer enkel nog kruimels van de koffiekoeken en koude koffie overblijven, roept Katja de aanwezige dames op om de vragenlijst die bij de jaarlijkse campagne van de vereniging hoort, zeker in te vullen. Animatrices van Vie Féminine Bruxelles passen hun ateliers aan op basis van de antwoorden die uit deze bevragingen komen. Dankzij de enquête blijven ze op de hoogte van alles wat speelt onder vrouwen in België. Er zijn niet veel plekken waar vrouwen samen kunnen komen en zichzelf kunnen zijn. Daarom is het voor de vrijwilligers van Vie Féminine Bruxelles zeer belangrijk om de vereniging te blijven steunen en zich in te zetten voor alles waar ze in geloven. In 2021 bestond Vie Féminine Bruxelles 100 jaar, de vrouwen zijn vastberaden er hier nog 100 bij te doen.