24 mei 2024

Geert Sermon, dokter van de Belgische techno: “De new beat stond me meteen aan”

Geert Sermon (48), eigenaar van platenwinkel Doctor Vinyl aan het Groot Eiland in Brussel, komt aangewandeld om me rond te leiden in zijn muziektempel. Sermon is een pionier op vlak van Belgische techno. Genres als new beat, jungle en trance klinken als zijn tweede naam. Hij produceerde platen in het binnen- en buitenland en doet dat nog steeds, draaide de Fuse verschillende keren plat, reisde de wereld rond met zijn muziek en is al 26 jaar trotse eigenaar van zijn eigen platenwinkel. 
door Ruben Pannecoucke

“Kom binnen!” Geert Sermon opent de massief houten deur en stapt Doctor Vinyl binnen. Het licht gaat aan en de ijzeren rolluiken kraken bij het oprollen. Deze winkel ademt muziek. Er liggen platen overal waar je maar kijken kan. De Technics-platenspelers nemen je meteen mee naar de nineties, de graffiti kunstwerken aan de muren kloppen perfect in het plaatje en de stickers aan de platenkasten maken de underground sfeer compleet.
Sermon is een grondlegger van elektronische muziek. Hij heeft zijn eigen platenwinkel, maar is ook dj en produceert onder de naam Insider muziek, onder andere voor de film Zillion. Sinds zijn vijftiende is hij verliefd op de opzwepende beats en hij zit intussen al langer dan twintig jaar in het vak. 

Dancing Boccaccio
Het verhaal van Geert Sermon begon in Halle: “Ik spaarde al mijn zakgeld om dan voor 100 frank een stoffige plaat te gaan kopen. Na een tijd begon ik te werken in de platenwinkel waar ik altijd rondhing en zo geraakte ik in contact met lokale dj’s.” Op zijn vijftiende trok Geert voor de eerste keer naar de Boccaccio, een van de meest legendarische discotheken van België. “De deur van de ‘Bocca’ ging open en ik dacht alleen maar: ‘Fuck, dit is het!’ De new beat stond me meteen aan. Toen ik zelf mocht beginnen te draaien, moest ik die muziek dus ook gebruiken.”
Nadien ging de bal aan het rollen. “Het is een aaneenschakeling van momenten”, zegt Sermon. “Wanneer je in het wereldje terechtkomt, lijkt het alsof alles vanzelf gaat. Mensen vragen me altijd hoe ik hier geraakt ben, maar eigenlijk is het allemaal gekomen door toevalligheden. Ik was gemotiveerd en bevond me vaak op de goede plaats.”


Wereldwijd bekend
Sinds 1997 is Doctor Vinyl een plaats waar muziekliefhebbers thuis zijn. Wereldwijd bekend en gerenommeerd, behalve in België. Nadat reggae en hiphop even deel uitmaakten van de collectie, is Doctor Vinyl vandaag alleen gefocust op dancemuziek. “Ik wilde nooit dj worden of muziek produceren”, zegt Sermon. “Nee, mijn grootste droom is altijd geweest om een eigen platenwinkel te hebben. Op een dag kreeg ik een voorstel om mee in een platenwinkel te stappen, en dat werd dan Doctor Vinyl.” Alles wat men aan de nacht linkt en tot dance behoort, is te vinden in deze verborgen diamant. Zolang het maar underground is.

De gemiddelde prijs voor een vinyl plakje magie in Doctor Vinyl ligt rond de 10 euro. Op de vraag of zijn winkel wel rendabel is, heeft Sermon een pasklaar antwoord: “Ik kan gemakkelijk leven. Ik ben absoluut niet de rijkste mens, maar ik kom zeker toe. Ik ben altijd al creatief bezig geweest. Dat betekent dat er soms enorme hoogtes en enorme laagtes zijn, ook financieel.” 

Wat wil iemand als Geert Sermon nog meer? Heeft hij nog ambities? “Ik hou van uitdaging en heb dat ook nodig. Ik ben een interne ADHD’er. Vanbuiten ben ik ultra posé, maar vanbinnen staat mijn hoofd nooit stil. Natuurlijk heb ik de meeste doelen waar ik vroeger van droomde al bereikt, maar als mens vernieuw je die doelstellingen gewoon.” Geert is een bezig bijtje, al gaan de meeste zaken wel mee met de flow. “Ik zoek de golven waar ik op kan surfen en neem die golven dan ook. Ik ga niet zitten wachten tot de perfecte golf op me afkomt.” 
Geert lijkt wel de uitvinder van het woord chill en slaagt erin me vanaf minuut één thuis te laten voelen bij hem. Wanneer ik vertrek uit Doctor Vinyl bekruipt er me een gevoel van rust en geluk. Ook al heeft zijn muziek een enorm ruige kant, iedereen is welkom bij Geert. En dat voel je.