24 mei 2024

Tim Pauwels trekt nieuw seizoen Masters of Media op gang

Geweten van de VRT te gast bij opleiding Journalistiek

Tim Pauwels, journalist en oud-ombudsman van de VRT-nieuwsdienst is woensdag 11 oktober de eerste gast in onze reeks Masters of Media.
door redactie Erasmix / foto’s copyright VRT

Tim Pauwels werd geboren op 2 mei 1971 in Sint-Niklaas. Hij begon zijn academische reis aan de KU Leuven in 1989, waar hij Master in de Germaanse filologie werd, daarna behaalde nog een diploma in internationale betrekkingen.
De journalistiek loopbaan van Pauwels begon enkele jaren later, in november 1997. Hij begon zijn carrière als journalist bij de commerciële televisiezender VTM. Na een jaar trad hij in dienst bij de VRT, waar hij nu nog altijd actief is.

Copyright VRT

Ombudsman
In 2017 werd Tim Pauwels benoemd tot ombudsman bij de VRT Nieuwsdienst, een rol waarin hij verantwoordelijk was voor het behandelen van klachten en feedback van het publiek met betrekking tot de berichtgeving van de VRT. In 2022 legde hij deze functie neer en nam hij een coördinerende rol binnen de nieuwsdienst op zich.
In een VRT NWS artikel vertelt hoofdredacteur Liesbeth Vrieleman dat Tim Pauwels in zijn zes jaar als ombudsman hard werkte en dat zijn werk een mooie basis was voor de jaren nadien. Pauwels vond het een eer om de functie als ombudsman uit te voeren, maar zegt ook dat je zo’n rol niet te lang op je moet nemen.

Copyright VRT

Deontologisch zakboekje
Tim Pauwels deed in zijn 26 jaar bij de openbare omroep al heel verschillende zaken. Zo werkte hij onder meer mee aan Het Journaal, TerZake, Villa Politica, De Ochtend en De Zevende Dag.
Bekend om zijn inzet voor ethische journalistiek, is Tim Pauwels al ettelijke jaren lid van de Vlaamse Raad voor de Journalistiek. Bij de VRT kozen zijn collega’s hem als voorzitter van de deontologische adviesraad en de redactieraad. Daarom publiceerde hij in 2006 ook samen met die deontologische adviesraad een pocketboekje over journalistieke ethiek. Het boekje had succes, het wordt ook vandaag nog geraadpleegd door de journalisten van VRT NWS.

Gehoorprobleem
Over Tim Pauwels zijn persoonlijk leven is niet zo veel geweten. Hij heeft drie zonen. Pauwels maakte een tiental jaar geleden bekend dat hij ernstige gehoorproblemen heeft en hoorapparaatjes draagt aan beide oren. De aandoening is erfelijk, zei Pauwels in HLN, zijn moeder kampte met hetzelfde gehoorprobleem.