23 juli 2024

Penkracht en passie: het verhaal van Liesbeth Van Impe

Woensdag 6 december verwelkomen we bij de opleiding Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, als laatste Master of Media. Van Impe deelt haar ervaring als hoofdredacteur met de studenten journalistiek.
door studentenredactie Erasmix / Foto Juliette d’Ours

Liesbeth Van Impe, geboren op 20 april 1977 in Roeselare, behaalde haar diploma in Romaanse Taal- en Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Haar passie voor journalistiek bracht haar naar de MediAcademie, het interne opleidingsinstituut van De Persgroep, waar ze een journalistieke opleiding volgde.

Politiek journalist
Ze liep stage bij De Morgen en begon daar in 2004 haar carrière Wetstraatjournalist. In september 2009 stapte ze over naar Het Nieuwsblad om chef politiek te worden. Al snel groeide Van Impe uit tot het gezicht van de krant. Sinds 2012 vormt ze samen met Pascal Weiss de hoofdredactie van Het Nieuwsblad.

Podcast
Sinds april 2021 loopt de podcast “Het Punt van Van Impe”.  Liesbeth Van Impe geeft daarin een diepgaande kijk op de politieke actualiteit, in het gezelschap van Jeroen Roppe met wie ze ook een glas Belgische wijn drinkt.

Naast haar werk bij Het Nieuwsblad en haar podcast, is Van Impe ook een ervaren columniste. Sinds september 2010 deelt ze regelmatig haar inzichten in de column “Stoemp Flamand” in de Waalse krant Le Soir. Hier biedt ze samen met andere Vlaamse columnisten een update van de Nederlandstalige kant van de taalgrens. Maar dat is niet haar enige bijdrage aan de Franstalige media, ze maakte geregeld opiniestukken voor LeVif en L’Express. Van Impe deelt op regelmatige basis haar expertise op RTBF en RTL TVI.

Overwinnen en opnieuw beginnen
Liesbeth Van Impe heeft niet alleen professionele uitdagingen overwonnen maar ook persoonlijke. In juli 2019 kreeg ze de diagnose borstkanker. Haar laatste bestraling was in 2020, maar in september 2022 werd er opnieuw kanker bij haar vastgesteld. Ze bracht dat jaar haar eerste boek uit “Chemodag is de beste dag van de week”. Daarin deelt ervaringen over haar strijd tegen borstkanker en hoe ze hier doorheen reist. De herdiagnose weerhield haar niet om een tweede keer deel te nemen aan het televisieprogramma “De Allerslimste Mens ter Wereld”.

Liesbeth Van Impe werd als hoofdredacteur en als mens geconfronteerd met uitdagingen, maar was vastberaden om door te gaan. Studenten journalistiek kunnen hier heel wat van leren.