15 januari 2025

Puppy-yoga: schattige trend of dierenmishandeling?

“Laat die beestjes met rust”

Foto: Hanne Plaskie

Puppy-yoga verschilt niet veel van andere vormen van yoga. Alleen lopen er tijdens de les – zoals de naam het al verklapt – puppy’s door de kamer. Soms worden de pups zelfs betrokken bij een oefening en wordt er tijd gemaakt voor een knuffelmomentje. Het zou positieve gevoelens opwekken en je stresspeil verlagen. Het fenomeen groeit in populariteit dankzij talrijke filmpjes op sociale media.

Puppy-yoga in Brussel
In ons land kun je bij ‘Puppyo’ in de Brusselse gemeente Sint-Gillis terecht voor een ontspannende yogales met puppy’s. “We zijn begonnen in juli 2023”, zegt een lesgeefster. “Het was Morgane, de oprichtster van ‘Puppyo’ die met het idee kwam. Toen ze op vakantie was in Parijs, heeft ze daar een les puppy-yoga gevolgd. Ze vond dat zo leuk, dat ze zelf ook yogalessen met puppy’s wilde organiseren. En het heeft ook veel succes. Wij waren de eersten in België. Ondertussen zijn er al meerdere plaatsen in ons land waar puppy-yoga wordt aangeboden”.


“Wij werken ook met kittens, op die manier proberen we ons toch een beetje te onderscheiden. Wij geven maximaal drie lessen per dag, dus ongeveer zes lessen per weekend. Tussen de lessen door krijgen de puppy’s twintig minuten pauze om wat te slapen. Er is water en eten en ze kunnen ook hun behoefte doen waar en wanneer ze willen. Wij vinden het welzijn van de puppy’s echt belangrijk. Daarnaast hechten we veel belang aan hun socialisatie.”
“Er zijn enkele fokkers met wie we samenwerken. Die fokkers zijn zorgvuldig uitgekozen. Het is belangrijk dat we hen kunnen vertrouwen en dat je kan zien dat de hondjes goed worden behandeld. Elke week verwelkomen we een ander ras, gefokt in familieboerderijen. We krijgen per sessie tussen zes en tien pups van ongeveer zeven weken oud.”

Verboden in Italië
In Italië is puppy-yoga sinds kort verboden. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de deelname van puppy’s niet bevorderlijk voor het welzijn van de jonge dieren. Daarom mogen er enkel nog volwassen honden de yogamat op. ENPA, de Italiaanse dierenwelzijnsorganisatie, is blij met het verbod. Volgens hen is puppy-yoga een “fysiek en mentaal stressvolle ervaring” voor de honden.
“Het zijn de politici die beslissen of er ook in ons land een verbod komt of niet”, zegt de lesgeefster van Puppyo.  “Daar hebben wij natuurlijk niets over te zeggen. Het zou jammer zijn als er een verbod kwam door organisatoren die niet goed met de puppy’s omgaan. Want dat doen wij wel.”
Maar het gebeurt. Er gaat een veelbesproken filmpje rond van een organisatie in Parijs waar de puppy’s niet goed werden behandeld. Ze kregen geen water of eten zodat ze hun behoefte niet zouden doen in de zaal en daardoor werden de puppy’s ziek. “Zoiets is schrijnend. Wij willen het welzijn van de puppy’s echt garanderen. Door de diertjes op vroege leeftijd te socialiseren, willen wij hen doen groeien en klaarmaken om geadopteerd te worden.”
“De meeste puppy’s die naar de les komen, zijn al geadopteerd door een familie. Ze komen naar de les tot ze naar hun families kunnen gaan. Dat is meestal als ze acht à negen weken oud zijn. Als ze nog beschikbaar zijn, kun je er ook hier eentje na de les adopteren. Maar dat is in het verleden nog niet veel gebeurd”, aldus nog de lesgeefster.

GAIA wil verbod
Ann De Greef, directrice van dierenrechtenorganisatie GAIA, wil een verbod op puppy-yoga in ons land. “Het is een typisch voorbeeld van mensen die dieren gebruiken als object. Dieren inzetten om yoga te doen, is volgens ons echt overbodig.”

Volgens GAIA zijn er een aantal factoren die puppy-yoga ontoelaatbaar maken. Zo is er het transport van en naar de yogales. De fokkers die hun puppy’s verhuren, moeten meestal een eindje rijden. “Dat is heel stressvol voor de dieren. Bovendien zet het concept aan tot impulsaankopen. Er zijn al een paar puppy’s geadopteerd na zo’n les, zonder dat die mensen daar eigenlijk goed over hebben nagedacht.” GAIA vindt het verbod in Italië heel lovenswaardig en hoopt ook dat andere landen daarin nog gaan volgen.
Tot nu toe is de organisatie nog niet naar hogere instanties getrokken om een verbod aan te vragen. Dat heeft volgens hen nu ook weinig zin, aangezien onze regeringen hun legislatuur aan het afronden zijn in aanloop naar de verkiezingen. “Het moet op de agenda komen van alle gewesten. Daar maken we werk van, zodra de volgende regeringen gevormd zijn.” De Brusselse Raad voor Dierenwelzijn heeft wel al een onderzoek opgestart om een advies uit te brengen. Maar dat onderzoek zou wel nog een tijdje kunnen duren. Dierenwelzijn is geen federale bevoegdheid. Elk gewest behandelt de zaak apart om een verbod te krijgen.
“Wij willen een totaalverbod, ook voor volwassen dieren”, zegt Ann De Greef. “In Italië is dat wel nog toegestaan. Maar ook bij volwassen dieren blijf je het dier als object behandelen. Als je je eigen huisdier erbij betrekt en dat beestje vindt het leuk, is er helemaal geen probleem. Maar dieren bij een fokker gaan halen en daar voor betalen? Nee, dat is niet oké. Als je dieren wil zien, ga dan naar een kinderboerderij. Ik weet niet hoeveel mensen er naar zo’n yogales komen, maar die willen allemaal die puppy’s bepotelen. Laat die beestjes toch met rust. Zo’n les met wildvreemden geeft ze veel te veel nodeloze stress.”

Ook bij onze noorderburen groeit puppy-yo­ga in populariteit. Het Neder­landse consumentenprogramma ‘Radar’ van de publieke omroep ‘AVROTROS’ volgde undercover een yogales van ‘Pup­pies & Yoga’ in Amsterdam. De organisatie zegt zich aan allerlei regels te houden om het welzijn van de puppy’s te waarborgen. De fokker zou altijd bij de les aanwezig zijn en het personeel zou getraind zijn om met de dieren te werken. En de pups zouden ook voldoende rust krijgen. Maar die regels werden lang niet allemaal nageleefd. Tijdens de bezochte yogales in Amsterdam was de hondenfokker niet aanwezig, en het zogenoemde getrainde personeel was die dag voor het eerst aan het werk. De puppy’s waren bovendien heel de dag aanwezig en werden regelmatig wakker gemaakt tijdens hun dutjes. En dit terwijl jonge puppy’s zo’n twintig uur slaap per dag nodig hebben.