25 juni 2024

Brussels Padel Open: een unicum in België

De eerste World Padel Tour (WPT) in ons land is afgelopen. Internationale toppers speelden de voorbije dagen in Gare Maritime, op de site van het Brusselse Tour & Taxis. Bijna 50.000 bezoekers woonden het padelparadijs bij.
door Juliette d’Ours

Een uitzonderlijke locatie, grote publieke belangstelling en topspelers van over de hele wereld – de eerste editie van het Brussels Padel Open was een enorm succes. Het sportevenement maakte deel uit van de WPT, het belangrijkste professionele padelkampioenschap ter wereld. Voormalig tennisster en ambassadrice van dit event Sabine Appelmans: “Voor de eerste keer werd dit topniveau van padelspelers verenigd in België. Ik denk dat iedereen die padel speelt alleen maar kan dromen om deel uit te maken van zo een toernooi.”

Op de happening zag je van 4 tot 8 mei ’s werelds top honderd spelers in actie. Voor de eerste keer in de geschiedenis deden er Belgen mee aan het kampioenschap. In totaal kwamen er 21 spelers van ons land op het terrein. Niet alleen het bekende duo Clement Geens en Jérôme Peeters waren van de partij, maar ook Helena Wyckaert. Zij is de enige Belgische profspeelster en nummer 84 op de wereldranglijst. Onze landgenoten kregen massale en enthousiaste steun van de supporters in de tribunes.

Het toernooi toonde nochtans weinig verrassingen. Vooral de beter bekende buitenlandse duo’s scoorden hoog. Het behoeft geen betoog dat padel in landen als Mexico, waar deze sport is ontstaan, en Spanje al veel langer populair is. Het lag dan ook in de verwachtingen dat de Spaanse duo’s Galán/Lebrón (heren) en Salazar/Triay (dames) de Belgische etappe van het padelcircus zouden winnen.

Appelmans is er alleszins van overtuigd dat er nog een groot groeipotentieel is in België. Volgens haar is het enkel een kwestie van tijd voor we ook bij ons topspelers zullen hebben.

165.000 spelers
Nog niet zo lang geleden werd deze racketsport populair in ons land. Sinds de coronacrisis nemen het aantal clubs en spelers elk jaar toe. Zo zijn er maar liefst 165.000 beoefenaars, waarvan bijna 72.000 aangesloten zijn bij een club. Steeds meer spelers en trainers reizen voor stages en bijscholingen naar Spanje, het Europese Mekka van de padelsport. Dat het om meer dan een tijdelijke hype gaat, bewijst ook het grote succes van deze padelwedstrijd.

Brussel zal de komende jaren zeker een van de hotspots blijven in de World Padel Tour. Organisator Vincent Laureyssens heeft al een vaste toezegging gekregen voor de komende zes jaar. Of het ook steeds in Gare Maritime zal doorgaan staat nog niet vast, maar lijkt zeker niet uitgesloten. De spelers en toeschouwers waren alvast onder de indruk van deze bijzondere plaats. Zelfs de WPT-voorzitter Ramon Agenjo noemde het de meest fantastische locatie van de tour ooit. Wellicht gaat de tweede editie van de Brussels Padel Open dus op dezelfde plek door.

De padelspelers zelf krijgen weinig tijd om zich daarover zorgen te maken. Ze zetten op dit moment hun strijd verder in Kopenhagen, dat net als Brussel een nieuwe gastheer is van dit indrukwekkend toernooi.