5 december 2023

Jongeren over vaccinatiecampagne: immuun tegen twijfel

Laat je vaccineren! Maar met wat? Waarom? En met welke gevolgen? Steeds meer mensen worden gevaccineerd, maar dat gaat gepaard met een aantal bijwerkingen die ook jongeren ondervinden. Desondanks reageren de meeste jongvolwassenen erg positief op hun inenting. Hoe komt dat? We vragen het aan Annemarie Hendrix en Stijn Brenard, twee twintigers die binnen de afdeling kinderpsychiatrie van het Universitair Ziekenhuis Leuven werken en onlangs gevaccineerd zijn.
door Tom Bouwmans

Stijn Brenard. (foto Tom Bouwmans)

“Een week geleden om precies te zijn”, knikt Stijn. “Ik heb geluk, als zorgverlener word je relatief snel ingeënt. We mochten zelf kiezen of we ons lieten vaccineren en daar heb ik geen seconde over getwijfeld.” Zowel Stijn als Annemarie zeggen omwille van hun leeftijd niet bang te zijn voor het coronavirus. Toch zijn ze blij met hun vaccinatie: “Het is een keuze die je niet alleen voor jezelf maakt. Iedereen heeft er baat bij”, zegt Annemarie.

Ze mochten niet kiezen welk vaccin ze kregen: Stijn werd ingeënt met het Moderna-vaccin en ondervond geen problemen, Annemarie kreeg dat van AstraZeneca en werd ziek: “Ik heb een hele nacht koorts gehad, was vermoeid en voelde me ook wat misselijk.” De collega’s van Annemarie die hetzelfde vaccin kregen, hadden soortgelijke klachten. Na twee dagen was ze weer de oude en kwam ook de opluchting: “Je voelt ook dat het effect heeft.”

Ze zijn vooral bang dat de negatieve beeldvorming in de media jongeren zal weerhouden om zich te laten vaccineren. “Ik hoop dat er snel meer sensibiliseringscampagnes opgezet worden”, benadrukt Annemarie. “Mensen moeten samen de verantwoordelijkheid nemen om groepsimmuniteit te bereiken.” Of andere jongeren moeten twijfelen over een vaccinatie? Stijn schudt zijn hoofd: “Zeker niet! Iedereen die ik ken is heel blij en dankbaar.”

Annemarie Hendrix. (foto Tom Bouwmans)