24 mei 2024

Mensen in Brussel: Chris Mettraux

Ik ben Chris Mettraux en woon al vijf jaar in Brussel, meer bepaald in de buurt van Square Ambiorix.  Die ligt in de Europese wijk, een relatief chique en eenvoudige buurt is.  Er zijn veel grote parken waar ik tot rust kan komen en het is echt een coole plek om te leven. Ik kom uit Zwitserland, maar vijf jaar geleden besloot ik te verhuizen. Ik ben tatoeëerder en het was voor mijn job dat ik de sprong wou wagen. Zwitserland is een erg duur land en daar kon ik onmogelijk een commerciële ruimte huren om mijn zaak in onder te brengen. Ik wist dat ik in een hoofdstad wou wonen, maar als ik keek naar Barcelona, Londen of zelfs Berlijn, was er altijd het probleem met de taal. Ik spreek wel een woordje Engels, maar ik zou toch een nieuwe taal moeten leren. Deze steden zijn ook allemaal gigantisch en ik had het gevoel dat ik er mezelf zou verliezen, terwijl Brussel in mijn ogen een hoofdstad op mensenmaat is. Alles is hier dichtbij en op het gebied van cultuur, tentoonstellingen, concerten is er zeer veel te beleven hier in Brussel. In Brussel ben je nooit ver weg, je zit in het centrum van Europa. Je kunt makkelijk naar Parijs, het vliegveld is dichtbij en van daar kan je naar overal ter wereld. Ik kon hier ook veel goedkoper een zaak beginnen dan in Zwitserland.
Inmiddels ben ik echt verliefd geworden op Brussel en op België. Ik hou echt van de Belgische mentaliteit omdat die voor mij niet veel verschilt van de Zwitserse mentaliteit. Mensen zijn hier heel respectvol, vrolijk en vriendelijk. Er is één ding dat de Belgen hebben en wij Zwitsers niet: veel zelfspot. Het is echt cool om in een land te leven waar mensen geen probleem hebben met zelfspot. In Brussel is mijn favoriete plek een heel klein caféetje waar ik na dit interview heen ga, Au Soleil, dicht bij het standbeeld van Manneke Pis. Het is een oud Belgisch café met een erg vriendelijke eigenaar. Er heerst echt nog een familiale sfeer en daar hou ik van.

(Opgetekend door Jelle Ruts)