25 juni 2024

Mensen in Brussel: Louis Neuville

Hallo ik ben Louis Neuville. Ik groeide op in het Franse Caen, maar woon al tien jaar in Brussel. Daarvoor woonde ik in Duitsland en Spanje. Ik vind Brussel de meest aangename stad waar ik al heb gewoond. Er is iets aan de gedachtegang van de mensen dat de stad leuk maakt. De mensen hebben hier de gewoonte om elkaar te leren kennen. Het voelt minder nep dan de andere steden waar ik woonde.
Momenteel schrijf ik een boek over mijn cultuurcentrum Le Lac, niet ver hier vandaan. Ik opende dit centrum vijf jaar geleden, het cultuurcentrum is goed bezig. Wij voorzien muziek, kunst en concerten en zetten voornamelijk in op levende kunstvormen. We doen ongeveer twee evenementen per week, daarbij werken we vooral met lokale kunstenaars. Kom zeker eens langs!
Ik studeerde Journalistiek aan een grote Universiteit in Parijs. Na mijn opleiding Journalistiek begon ik te schrijven voor een grote Franse krant, maar ik merkte dat ik niet genoeg kennis had. Na een verblijf van twee maanden in Berlijn wilde ik iets schrijven over culturele kennis in Europa, maar kwam tot de conclusie dat ik zelf geen kennis had over cultuur. Ik was jong en wist niet wat ik bezig was. In die periode belandde ik in een innerlijke strijd. Ik was op zoek naar iets waar ik mijn hart en ziel in kon steken. En ik denk dat ik die nu in Brussel gevonden heb.
Ik denk dat Journalistiek nu in een stroomversnelling is gekomen door het internet. Er is een hele mutatie. Iedereen kan schrijven en publiceren en ik denk dat dat goed is. Informatie moet beschikbaar zijn voor iedereen. Als je nu iets wilt opzoeken, moet je maar gewoon je telefoon aanzetten. Vroeger was dat anders. Je had drie grote boeken: de Bijbel, de Thora en de Koran. Toen de boekenpers uitgevonden werd en er meer meningen tot bij het gewone volk kwamen, ontstonden er meningsverschillen en ook verschillende oorlogen.

(Opgetekend door Viktor Vangilbergen)